Dodavatel dluží zoufalému seniorovi 17,5 tisíce na přeplatcích za energie. Jak postupovat?

Vysoká inflace trápila Čechy dva roky.

Muž nedostal zpět přeplatek za energie

Máte tisícové přeplatky za energie, ale dodavatelská společnost vám je nehodlá vrátit? Právě takový případ už přes dva měsíce řeší pan Ryp se společností Elgas Energy, která mu odmítá vyplatit přes 17 tisíc korun.

Otec Michala Rypa je v důchodu. Syna poprosil o pomoc se zadržovanými přeplatky za elektřinu. Společnost Elgas Energy mu totiž dluží prý už dva roky, ale údajně se vymlouvá a peníze nevrací. „Ta částka přesahuje nějakých 17,5 tisíce korun, což si myslím, že je pro důchodce dost peněz. A doposud přeplatek nebyl vrácen, už to řeším přes dva měsíce,“ popsal situaci seniorův syn Michal pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dodavatelé energií se o zákazníky perou nízkými cenami, popsal expert. Vyplatí se fixace?

Pokus o komunikaci většinou dopadne tak, že čeká 20 až 25 minut na telefonu na přihlášení operátora. Buď se nedovolá vůbec, nebo mu hovor někdo položí. Aby se v minulosti vůbec dovolal, musel použít už několik jiných telefonních čísel. To jeho operátoři téměř nezvedají.

Reportér CNN Prima NEWS kontaktoval společnost e-mailem, odezvy se ale zatím nedočkal. Na infolince mu hned po představení operátor hovor utnul. S kamerou se reportér vydal i na místo, kde má firma podle svých webových stránek sídlo. Na uvedené adrese už prý minimálně tři roky není. Ovšem nespokojení zákazníci tam stále chodí. Z tisícovky oznámení či stížností u Energetického regulačního úřadu (ERÚ) za uplynulý měsíc byly zhruba dvě stovky právě na Elgas Energy.

Existuje tedy pro vrácení přeplatku řešení? „Měli bychom společnost určitě v první řadě vyzvat písemně k uhrazení dlužné částky. Pokud nezareaguje, tak máme možnost jí poslat ještě předžalobní výzvu. V některých případech to pomůže a obchodník nám raději tu dlužnou částku uhradí,“ řekl mluvčí ERÚ Jan Hamrník. Pokud se to nestane, stále je cesta vymáhat částku exekučně. Další možností je takzvané započtení. Dodavateli je třeba oznámit, že mu nebudete až do naplnění výše nevráceného přeplatku hradit zálohy.

Praxí některých dodavatelů energií je i to, že vás sami informují o převedení přeplatku rozpočítaného do záloh na další rok. Mohou totiž potom s vašimi penězi disponovat jako se svými a například je investovat. Ani to si nemusíte nechat líbit. Máte pochopitelně nárok to odmítnout a nechat si peníze vyplatit.

Tagy: