Divokému počasí navzdory. Pálava hostila historicky druhý díl seriálu Road Classics

Unikátní závod Road Classics, ve kterém na uzavřených silnicích mohou do pedálů šlápnout i amatérští cyklisté, se po úspěšném prvním ročníku na Ještědu přesunul do malebného prostředí jižní Moravy. Účastníky během závodu několikrát potrápil vytrvalý déšť i kroupy. V reportáži pořadu Prima Česko jsme vyzpovídali účastníky, pořadatele i šestinásobného paralympijského vítěze a šestinásobného mistra světa Jiřího Ježka, jak závod zvládli.

Valtice, Klentnice, Pavlov, Lednice - to jsou ikonická místa jižní Moravy, kudy vedla trasa druhého ročníku cyklistického seriálu Road Classics. Na start přilákala jak profesionály, tak hobby jezdce. Možnost projet se po kompletně uzavřených silnicích mezi vinicemi a nádhernou krajinou využila téměř tisícovka účastníků.

Podle pořadatelů má právě tento závod své kouzlo. „My máme takové rčení: Monumenty, co tě zvednou ze sedla. A to slovo monumenty asi definuje to, proč jsme si vybrali tyhle lokality,“ říká vedoucí projektu Road Classics Jan Hejda v reportáži pro Prima Česko. A slova chvály zazněla i od samotných účastníků, kteří se shodují v tom, že Pálava je prostě nádherná. Závodníci si mohou vybrat ze dvou variant tras, ta delší měří 143 km, kratší pak 64 kilometrů. Účastníci mohli volit i mezi stylem jízdy. Někdo jel klasický závod a někdo pohodový švih, který umožňuje i zastávky na občerstvovacích stanicích.

Jedním z ambasadorů závodu je legenda světové cyklistiky, šestinásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek. „Loni jsem už absolvoval závod na Ještědu, takže chci porovnat ty dvě trasy, jednu na severu Čech a jednu na jihu Moravy. Nikdo asi sem nejede jen kvůli tomu, aby bojoval o vítězství, ale spíš tyhle závody, zvláště série Road Classics, jsou o tom, zastavit si na občerstvovačce a užít si ty nádherné výhledy, které tady na Pálavě jsou,“ chválí lokaci Jiří Ježek.

Divokému počasí navzdory

Během závodu několikrát potrápil účastníky vytrvalý déšť i kroupy. Počasí tak ještě podtrhlo punc zahraničních cyklozávodů, ostatně právě těmi se organizátoři inspirovali. „Jsou velmi známé jarní klasiky. To jsou velké závody například v Beneluxu, hodně tam prší a je tam bláto. A na tyto akce se odkazujeme, a tak si dnes rozmary počasí mohli účastníci užít i na Pálavě,“ srovnává organizátor závodu Jan Hejda.

Ti nejrychlejší závodníci, kteří si vybrali tu delší trasu, dorazili do cíle zhruba 3,5 hodiny po odstartování závodu. „Bylo to náročné hlavně tím počasím, možná kdybych si vzal rukávky na plavání, bylo by to jednodušší. Chceme poděkovat pořadatelům. Je fajn, že takovýhle závod vznikl a že něco takového tady pořádají. Zažili jsme si úplně vše, co šlo. Krupobití, to bylo jako akupunktura a pak sluníčko, rychlé sjezdy, kopce, všechno super,“ chválí závod jeden z účastníků.

Asi čtyřsetčlenný tým, který dohlíží na plynulost a bezpečnost závodu, se už teď připravuje na srpen a září. Cyklistický seriál totiž právě v těchto měsících čekají ještě dvě zastávky v Krušných horách, na Klínovci a v Libereckém kraji na Ještědu.

A jak celý závod dopadl? Z vítězství se v náročných podmínkách radovali Anežka Drahotová a Petr Fiala. Detaily si přečtěte v souvisejících článcích:

Tagy: