Dlouhé čekací doby na psychoterapeuta? Nadějí je mobilní aplikace s online pomocí

Lidí s psychickými problémy rapidně přibývá, a to i mezi mladými, ať už jsou to úzkosti či deprese. Podle nejrůznějších průzkumů se pouze v České republice už necelá polovina dotázaných necítí psychicky v pořádku a příznaky těžké deprese dokonce popisuje 10 procent lidí, a to ve věku od 18 do 30 let. Častým problémem může být, že se nemáme takzvaně komu vypovídat. To by mohla změnit nová aplikace SATI APP, která po výrazném úspěchu v Thajsku se dostává i do České republiky. Hosty pořadu Nový den na CNN Prima NEWS byli zakladatel SATI APP Foundation Amornthep Sachamuneewongse a spoluzakladatel Ondřej Nádvorník.

Pochopit někoho, kdo prochází psychickými problémy, je těžké. Vyžaduje to někoho s vysokou empatií, aby mohl pomoci druhému člověku. Zjistil jsem, že je poměrně těžké najít správnou kvalifikovanou pomoc, protože je to poměrně stigmatizováno v Thajsku. „Osobně jsem došel do situace, kdy už jsem nechtěl žít dál. Bral jsem různé léky, ale nefungovalo to a v tu chvíli jsem si uvědomil, že potřebuji někoho, kdo porozumí těm mým problémům a depresi,“ popisuje vznik myšlenky pomoci lidem, kteří jsou na tom podobně, Amornthep Sachamuneewongse.

Zakladatel SATI APP Foundation právě tehdy zjistil, že je potřeba čekat dlouhou dobu, než člověk uvidí doktora, než si na vás najde čas. Přemýšlel, jak zajistit, aby lidé, kteří nemají takové příjmy, měli pomoc, kterou potřebují, a to samozřejmě rychle. „To znamená, že jsme chtěli mít více lidí, kteří jsou schopni poskytnout psychologickou první pomoc předtím, než se případně dostane k nějakému lékařskému zásahu,“ dodává.

A tragédie v nejbližší rodině vedla k myšlence, jak zajistit rychlou pomoc pro lidi s psychickými problémy i u Ondřeje Nádvorníka. „Můj bratranec spáchal sebevraždu, už to budou čtyři roky, a můj tatínek zemřel na zákeřnou nemoc, teď na začátku roku. Překvapilo mě to. Velká část lidí se o problémech nechce bavit se svojí rodinou nebo se svými blízkými, protože se za to stydí. Právě proto kolega vytváří takové bezpečné místo ke sdílení, kde se dá vlastně vypovídat a otevřít. To byl vlastně můj důvod, proč jsem se do toho zapojil,“ říká spoluzakladatel SATI APP Foundation.

Jak aplikace s online pomocí funguje

Systém funguje prostřednictvím dvou aplikací – jedna je určena pro uživatele a druhá pro posluchače. Uživatelé mohou prostřednictvím aplikace kontaktovat posluchače, kteří jsou k dispozici kdekoliv v zemi. Tento přístup umožňuje rychlou a snadnou dostupnost podpory.

Komunitní podpora může být velmi účinná při zvládání stresu a duševních problémů. Empatičtí posluchači mohou poskytnout pocit sounáležitosti a porozumění, což je často to, co lidé potřebují nejvíce. S aplikací SATI APP je to jednoduché, stačí si vytvořit účet. „Následně budou mít lidé možnost komunikovat s někým z vyškolených pracovníků. Cílem je, aby lidé dostali psychickou pomoc ještě předtím, než dostanou termín u lékaře. Snažili jsme se přitom zohlednit také různé kulturní aspekty a usilujeme o změnu na národní úrovni. Chceme, aby to odpovídalo tomu, kde lidé žijí, s jakými problémy se potýkají,“ vysvětluje Amornthep Sachamuneewongse.

Komunitní podpora v Thajsku

V Thajsku se rozvíjí inovativní přístup k podpoře duševního zdraví, který se zaměřuje na komunitní podporu a empatii. Tento systém, který již využívá přes 37 000 uživatelů a více než 600 posluchačů, nabízí lidem možnost najít pomoc a porozumění ve své komunitě. „Posluchačem se může stát kdokoliv, kdo splní základní kritéria výcviku. Tento výcvik, známý jako Psychological First Aid, poskytuje základní dovednosti potřebné k tomu, aby posluchači mohli efektivně pomáhat. Po úspěšném absolvování výcviku získají posluchači certifikaci na jeden rok a mohou být zařazeni do aplikace jako dostupní posluchači,“ říká Ondřej Nádvorník. Jedním z nejzajímavějších aspektů tohoto systému je rozmanitost posluchačů.

„V Thajsku jsou mezi posluchači například mniši, taxikáři, studenti medicíny, ale i lidé, kteří zažili osobní tragédie, jako je sebevražda v rodině. Tato různorodá skupina lidí přináší širokou škálu perspektiv a zkušeností, což může být pro uživatele velmi přínosné.“

Plány s aplikací SATI APP do budoucna

Tento systém komunitní podpory má ambiciózní plány do budoucna. Plánuje se rozšíření do dalších zemí a přidání nových funkcí do aplikace, aby byla podpora ještě efektivnější a dostupnější. Kdy se tato aplikace dostane i do Česka a další podrobnosti najdete ve videorozhovoru a také na stránce www.satiapp.cz.

Tagy:
deprese Thajsko mobilní aplikace psychoterapeut Česko SATI APP Amornthep Sachamuneewongse Ondřej Nádvorník