Dnes roztomilé štěně, v budoucnosti postrach kriminálníků. Policie cvičí nové čtyřnohé posily

Pražští policisté přijali nové čtyřnohé posily

Policejní štěňata

Pražští policisté přijali nové čtyřnohé posily. Štěňata jsou na světě zatím jen pár týdnů, čeká je ale tvrdý výcvik, uvedl vedoucí oddělení služební kynologie Pavel Kos.

Na první pohled vypadají jako běžná štěňata ovčáka. Budoucí postrach kriminálníků byste v nich zatím hledali marně. Zdání ale klame. Vyrostou z nich pořádně ostří policejní psi.

„Trénuje se socializace, prostředí, aby jim nevadily dlaždičky, metro, tma,“ přiblížil Václav Tůma, zástupce vedoucího skupiny hlídkové služby. Už od štěněte se cvičí například vypjaté chvíle, kdy je náměstí zaplněné fotbalovými fanoušky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Psi útočí čím dál častěji na britské pošťáky. Několik doručovatelů utržilo vážné zranění

Z jedenáctitýdenní Freji brzy vyroste policejní pátrač. Jejím životním posláním bude vyhledávat ztracené lidi. „Od té doby, co ji mám, tak s ní spím na gauči. Takže je to parťák na celý život,“ pokračoval Tůma.

Frea je na světě zatím jen pár týdnů a už poctivě cvičí. A když takhle bude trénovat i nadále, brzy se zařadí mezi své zkušené kolegy, jako je třeba Agi. Ta nedávno oslavila páté narozeniny. Stejně dlouhou dobu je věrná práci u policejního sboru.

„V rodině je to mazel. Doma ví, že je doma. Jakmile přijde nějaká návštěva nebo se tam objeví někdo cizí, je to služební pes. Pořád jede v tom modu a neodpočívá od práce,“ přiblížil policejní psovod Lukáš Graman.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Žádné stříhání a pozor na mořskou vodu. Expert prozradil, jak cestovat s chlupatým mazlíčkem

Novým čtyřnohým posilám přejeme za celou redakci, aby psí školu zvládly na samé jedničky. A těm zkušeným, aby si na svá konta připsaly co nejvíce dalších úspěšných zákroků.

Tagy: