Dnes v KB Interview Miroslav Jakubec a jeho miliardový příběh jménem Climax

Miroslav Jakubec

KB INTERVIEW: Miroslav Jakubec

Miroslav Jakubec vybudoval od nuly miliardovou firmu na stínící techniku. Prožil si doslova americký sen, kdy jeho začátky nebyly vůbec jednoduché. Jeho výrobek se dostal třeba až k papežovi a firmu znají i ve světě. Jak se mu to povedlo? O tom promluví dnes v KB Interview Martina Moravce ve 21:25.

Jeho žaluzie, pergoly či rolety možná znáte nebo máte doma. Vyváží je totiž do více než třiceti zemí světa. Začínal jako zedník a rolety dříve sám montoval. „Začínali jsme s montáží oken a těsnění. Jedna z prvních zakázek byla u místního faráře a vůbec se nám to nepovedlo. Udělali jsme mu tenkrát obrovskou díru do záclony,“ říká Jakubec s tím, že to nebyla žádná sláva.

„Na boty synovi jsme spořili třeba půl roku po dvaceti korunách. Mně vždycky táta říkal, že musím uživit rodinu. Tak jsem si řekl, že musím něco změnit.“

Jeho začátky byly opravdu složité. Rozhodl se, že vystuduje vysokou školu, a tak brigádničil o víkendech a přes týden studoval. Až postupem času se mu začalo dařit. „Nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem přišel domu a položil jsem pět set korun na stůl. To byly tenkrát obrovské peníze,“ vzpomíná Jakubec.

Imperium s názvem Climax

Dříve se firma jmenovala TServis. Miroslavovi se název příliš nelíbil. Vyhlásil proto soutěž, kdy měli jeho zaměstnanci vymyslet nový název a ten nejlepší za odměnu získal pět set korun. „Přišel tehdejší obchodník a řekl, že má skvělý název, napadl ho Climax. Mně se to líbilo. O angličtině jsem neměl tenkrát žádné tušení a nevěděl jsem, co to znamená. Dnes už vím, co to znamená a několikrát jsme se při obchodních jednáních se zahraničními partnery nad tím zasmáli,“ dodává Jakubec s tím, že to znamená vyvrcholení. „Dneska nám ten název spíše pomáhá.“ usmívá se.

Miroslav Jakubec firmu Climax založil, dřel na ní a dlouhé roky vedl. Pak sám sebe z funkce ředitel vyhodil. Proč? O tom promluví dnes večer.

V reportáži nás provede svou firmou, která sídlí ve Vsetíně. Celý díl uvidíte dnes v KB Interview Martine Moravce ve 21:25.

Tagy: