Legenda ukrajinských vojsk přijela do Bachmutu. Může doručit zásadní změny, popsal Zrno

Víkendový příjezd generálplukovníka Oleksandra Syrského do Bachmutu lze interpretovat dvěma protichůdnými způsoby, upozornil válečný reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Optimistickým pohledem lze návštěvu druhého nejvýše postaveného muže ukrajinské armády považovat za předzvěst protiofenzivy obránců. Na druhou stranu však může velitel pozemních sil po zhodnocení situace na jednom z nejkrvavějších bojišť rozhodnout o ústupu.

„Optimisté vidí návštěvu Syrského jako znamení obratu – přijde ukrajinská protiofenziva, která změní situaci v terénu. Podle pesimistů či realistů však mohl přijet, aby rozhodl o stažení vojsk. Ve vojenských dějinách často vidíme podobné situace, kdy vysoký představitel armády přijede do obzvláště těžce zkoušené válečné oblasti, aby zhodnotil, zda má v daném místě odpor stále smysl. Zda nestojí obránce více sil než nepřítele, a nebude taktičtější se stáhnout,“ vysvětlil Zrno ve Zprávách na CNN Prima NEWS. Význam návštěvy se podle něj zřejmě odhalí až v nadcházejících dnech.

K TÉMATU: Rusové skoupili evropské ledničky. Využili je pro raketové útoky na Ukrajinu, vysvětlil expert

Jednotky ukrajinské a ruské armády dál svádějí boje o město Bachmut a jeho okolí, kam v posledních týdnech napřeli Rusové své síly. V „mlýnku na maso“, jak se jedné z nejkrvavějších a nejdelších bitev války přezdívá, zaznamenávají obě strany vysoké ztráty. Vagnerova skupina a ruská armáda se město snaží dobýt už půl roku. Podle agentury AFP je sice sporné, zda je Bachmut natolik strategicky důležitý, ale právě kvůli krvavé povaze bitvy bude mít její výsledek nakonec velký symbolický význam.

Zda může návštěva Syrského zvrátit situaci v oblasti, není podle Zrna jasné. Rusové totiž v posledních dnech navzdory extrémním ztrátám pomalu, ale přece, postupují. „Byl bych v tom velmi opatrný. Situace v terénu není pro Ukrajinu příliš příznivá. Bachmut je ze tří stran obklíčen,“ popsal současný stav reportér.

Více o významu návštěvy generála i o údajném poškození ruského výzvědného letounu v Bělorusku se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy:
válka Ukrajina Matyáš Zrno Bachmut Oleksandr Syrskyj