Rusové skoupili evropské ledničky. Využili je pro raketové útoky na Ukrajinu, vysvětlil expert

Ledničky nebo pračky ze západní Evropy se pro ruské agenty staly horkým zbožím. Právě v těchto spotřebičích jsou totiž zabudované sofistikované čipy, které Putinova armáda používá v bojových střelách, popsal ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní expert Jiří Vojáček. Evropská unie proto musela vývozům do Ruska učinit přítrž.

„Ruští agenti v západní Evropě jeden čas ve velkém skupovali třeba ledničky nebo pračky, protože i v těch jsou sofistikované čipy, ke kterým se Rusko jinak nemohlo dostat,“ popsal bezpečnostní expert Jiří Vojáček.

Mikročipy vyrobené západními firmami se používají ve střelách, kterými Rusko útočí na Ukrajinu. Ještě před půl rokem proto nebyly některé typy ledniček nebo praček vůbec k dostání v celé západní Evropě.

ČTETE TAKÉ: Od čeho nás chtěli osvobodit? Že jsem tu spokojeně žila? Ukrajinský pár těsně unikl smrti

„I tomu teď Evropská unie udělala přítrž. Rusové do své země nemohou dovézt prakticky nic, co by pomohlo jejich válečnému úsilí na Ukrajině,“ upozornil dále expert. Jenže jak upozorňuje web Reuters, mikročipy se i přes omezení do Ruska dostávají.

Elektronika za 59 miliard

Od dubna do listopadu Rusko dovezlo elektroniku za 2,6 miliardy dolarů (zhruba 59 miliard korun). Z toho nejméně 777 milionů dolarů (asi 17,7 miliardy korun) tvořil import výrobků západních firem, jejichž čipy byly nalezeny v ruských zbraňových systémech.

Jde o německou firmu Infineon Technologies nebo o americké společnosti Intel, Advanced Micro Devices, Texas Instruments či Analog Devices, píše Reuters. Import výrobků společnosti Intel, která pozastavila už v březnu všechny dodávky ruským klientům, od dubna do října představoval 457 milionů dolarů (přes deset miliard korun).

Celý rozhovor s bezpečnostním expertem o bojích o Bachmut a vztazích mezi vagnerovci a ruskou armádou si můžete pustit v přiloženém videu.

Tagy: