Do Prahy přijedou hvězdy. Fotbalová Sparta si zahraje s Liverpoolem, Slavia s AC Milán

Páteční los osmifinále Evropské ligy byl k českým týmům zároveň krutý i štědrý. Fotbalisty Sparty i Slavie totiž čekají slavné velkokluby - první z nich poměří síly s anglickým Liverpoolem, druzí s italským AC Milán. Hrát se bude ve čtvrtek 7. a 14. března. Sparta začne proti Liverpoolu doma na Letné, zatímco Slavia se představí nejprve v Itálii. Soupeře pro osmifinále Konferenční ligy se dozvěděla i Plzeň, v Nyonu ji nalosovali švýcarské Servette Ženeva.

Takové zápasy si fotbalisté zahrají třeba jen jednou za život. Páteční los osmifinále Evropské ligy přisoudil českým zástupcům naprosto dechberoucí soupeře - Sparta si zahraje s Liverpoolem, Slavia s AC Milán.

Do Prahy tak přijedou prvotřídní světové hvězdy - do party klubu z města Beatles patří třeba Mohamed Salah, Thiago Alcantara či kouč Jürgen Klopp, italské mužstvo se spoléhá například na Oliviera Girouda a Christiana Pulisice.

Liverpool aktuálně vede celou Premier League, se Spartou hrál naposledy v roce 2011. Tehdy Pražané v Evropské lize favorita málem zaskočili: doma s gigantem svedli remizovou bitvu 0:0, na hřišti soupeře prohráli těsně 0:1, navíc až gólem, který padl čtyři minuty před koncem.

AC Milán je v italské lize třetí, lepší jsou jen Inter a Juventus. Se Slavií zatím nikdy nehrál, do osmifinále se propracoval díky vyřazení francouzského Rennes (3:0, 2:3).

Soupeři pražských celků patří mezi historicky nejúspěšnější čtveřici mužstev v Lize mistrů. AC Milán ovládl nejslavnější klubovou soutěž v součtu s dřívějším Pohárem mistrů evropských zemí sedmkrát, naposledy v roce 2007, lépe je na tom pouze rekordman soutěže Real Madrid se 14 prvenstvími. Liverpool stejně jako Bayern Mnichov triumfoval v Lize mistrů šestkrát, naposledy před pěti lety, navíc třikrát opanoval Evropskou ligu či jejího předchůdce Pohár UEFA.

Protivník Viktorie Plzeň v osmifinále Konferenční ligy takový kredit přece jen nemá, je jím Servette Ženeva. Švýcarské mužstvo na podzim sehrálo dva skupinové duely Evropské ligy se Slavií, v obou prohrálo.

Los osmifinále Evropské ligy:

Sparta Praha – Liverpool
Olympique Marseille – Villarreal
AS Řím - Brighton & Hove Albion
Benfica Lisabon – Rangers
Freiburg - West Ham
Sporting Lisabon - Atalanta Bergamo
AC Milán - Slavia Praha
Karabach - Leverkusen

První zápasy jsou na programu ve čtvrtek 7. března, odvety pak o týden později.

Tagy: