Do stovky nejvlivnějších europoslanců se dostalo pět Čechů. Kdo se umístil nejvýš?

Evropský parlament

Docházka europoslanců do práce

Evropské volby se blíží a pro stávající europoslance to znamená konec jejich mandátů. Do stovky nejvlivnějších se dostalo i několik českých zákonodárců. Dita Charanzová dokonce obsadila šesté místo. Vyplývá to z dat EU Matrix.

Dita Charanzová byla šestá nejvlivnější poslankyně ze 705 politiků, Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se stal 22. nejvlivnějším europoslancem, Marcel Kolaja (Piráti) obsadil 40. místo, Martina Dlabajová 80. a Alexandr Vondra (ODS) se umístil na 97. příčce. Nikdo další z českých politiků se do první stovky nejvlivnějších europoslanců nedostal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Minuta ticha za masového vraha? Hanba v OSN, kritizují v Německu uctění íránského prezidenta

„V žebříčku je přede mnou už jenom předsedkyně Evropského parlamentu a šéfové politických skupin, takže je to o tom dostat se na tuhle pozici a pak máte ještě větší vliv,“ uvedla Charanzová pro CNN Prima NEWS. „Je to skvělý výsledek. Kdybych měl být na prvním, tak musím být předseda Evropského parlamentu,“ řekl Zdechovský.

Žebříček sestavil web EU Matrix na základě několika faktorů. Šlo například o pozici v rámci Evropského parlamentu, místo v politické frakci či práce na důležité legislativě. „Určitě bych neřekl, že na základě tohoto agregátu informací můžeme říct, že tento poslanec je nejlepší, tento je nejhorší. Spíš se můžeme koukat na nějaké trendy, které něco naznačí,“ sdělil výzkumný pracovník společnosti Europeum Vít Havelka.

Pracovitost poslanců lze například hodnotit podle počtu sepsaných zpráv týkajících se důležitých legislativních podnětů. Na počet vyhrává Tomáš Zdechovský, který se věnoval především rozpočtu. Legislativou se zaobíral nejvíc Luděk Niedermayer. Nulovou aktivitu v této oblasti vykazuje Hynek Blaško. „Samotný počet nevypovídá celou pravdu. Vždycky se člověk musí podívat na to, jaké návrhy to byly. Je rozdíl, jestli budete mít počet zpráv, týkajících se nějakého rozpočtu, nebo jestli budete mít jeden velký návrh, který je důležitý. Můžeme zmínit Euro 7 Alexandra Vondry,“ podotkl Havelka.

A jak vypadá samotná docházka na hlasování? Nejpilnější jsou Markéta Gregorová (Piráti), Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) a Marcel Kolaja. Vedle Pirátů se pod hranici desetiprocentní absence dostali také všichni tři členové hnutí ANO.

Tagy: