Rusové hlásí průlom na frontě: Dobyli jsme celou Luhanskou oblast, tvrdí

Ruští vojáci v Mariupolu, 18. dubna

Válka na Ukrajině (3. 7.)

Ruské a separatistické ozbrojené síly plně ovládly ukrajinský Lysyčansk, přestože Kyjev ještě v sobotu odmítal zprávy, že je město obklíčeno. Moskva tak nyní získala kontrolu nad celou Luhanskou oblastí, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Americký Institut pro výzkum války (ISW) už dříve informoval, že se Ukrajinci z města stáhli.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu informoval prezidenta Vladimira Putina, že celá Luhanská oblast byla osvobozena, píše agentura Reuters. Rusko invazi na Ukrajinu označuje za speciální vojenskou operaci, jejímž cílem je Ukrajinu zbavit nacistických sil.

Americký Institut pro výzkum války (ISW) už v neděli ráno informoval, že ukrajinské ozbrojené síly se pravděpodobně záměrně stáhly z Lysyčansku, což vedlo k tomu, že město obsadily ruské invazní jednotky. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov navíc v sobotu prohlásil, že proruské síly město Lysyčansk obklíčily. Z lokalizačních záběrů z města se podle ISW zdálo, že v něm nezbývají téměř žádní ukrajinští obránci.

Mluvčí ukrajinské Národní gardy Ruslan Muzyčuk ale odmítal, že je město v obklíčení, a tvrdil, že se o něj stále tvrdě bojuje. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč ale později připustil, že Lysyčansk může padnout.

Ruské ministerstvo obrany dopoledne nejprve uvedlo, že ruské a proruské ozbrojené síly Lysyčansk obklíčily, obsadily vesnice v okolí a nyní bojují s ukrajinskými jednotkami uvnitř města. Krátce poté oznámilo, že se město podařilo dobýt.

Okupanti získali minulý víkend po několika týdnech obléhání a bojů zcela pod kontrolu také východoukrajinský Severodoněck, který byl se zhruba 100 tisíci obyvateli druhým nelidnatějším městem Luhanské oblasti. Lysyčansk byl posledním velkým městem v části Luhanské oblasti, kterou dosud ruské a proruské síly neobsadily.

Tagy:
válka Ukrajina USA Rusko Ramzan Kadyrov Sergej Kužugetovič Šojgu obklíčení Luhanská oblast Lysyčansk Americký Institut pro výzkum války