Dodržujete pravidlo pěti vteřin u jídla na zemi? Nebezpečně hazardujete se svým zdravím

Téměř každý z nás slyšel o známém pravidle pěti vteřin, kdy spadlé jídlo na podlaze můžete v tomto časovém intervalu bez problémů zvednout, a to aniž byste museli mít obavu ze škodlivých bakterií, které se na něj přichytí. Je to ale skutečně pravda? Tvůrce vědeckých videí nyní přišel s odhalením, které bude pro mnoho lidí velkým zklamáním.
Pokud vám upadne jídlo na pět sekund na zem, můžete ho bez problémů vrátit na talíř a sníst. Pro někoho se jedná o trochu nechutnou výmluvu, pro druhé je to účinné pravidlo. Ve skutečnosti se jídlo kontaminuje okamžitě a časový interval je proto k ničemu.
ČTĚTE TAKÉ: Hurikán Erin se řítí na Karibik. Experti varují před život ohrožujícími vlnami a vlnobitím
Dokazuje to i tvůrce vědeckých videí Zack D Films, o kterém informoval portál LadBible. Podle něj se bakterie na potraviny dostávají prakticky okamžitě. Velmi ale záleží na samotném jídle a také jeho textuře a tvaru.
Tvůrce uvádí dva příklady. Pokud nám na zem upadne šťavnatý kousek vodního melounu, bakterie potravinu kontaminují rychleji než suchou křupku. „Ať už se ale jedná o chips nebo kousek melounu, stačí milisekunda a bakterie se tam dostanou,“ uvádí ve videu.
Pravidlo pěti sekund vyvrací odborníci
V průzkumu provedeném již v roce 2003 na Univerzitě v Illinois slyšelo o pravidle pěti sekund 63 procent lidí. V experimentu pak vědci upustili bonbony na podlahu, která byla potažena bakterií E. coli. Ve všech případech trvalo škodlivým bakteriím méně než pět sekund, než se přenesly na sladkost.
Navazuje na téma

V dalším experimentu profesor Paul Dawson z Clemsonské univerzity v Jižní Karolíně kontaminoval různé povrchy bakteriemi salmonely, obzvláště nepříjemnými zárodky, které mohou snadno způsobit otravu jídlem. Zjistil, že více než 99 procent těchto bakterií se dostalo na jídlo ze země také za méně než pět sekund.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak na kvalitní spánek během tropů? Pomůže pyžamo z mrazáku i polštářek pod hlavou