
Slevové aplikace se při nákupech vyplatí, tvrdí odborníci. Skrývají ale i nebezpečí
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zjistil, že brambůrky Lay's prodávané v USA mohou být velmi rizikové pro osoby s alergií na mléko. FDA před nimi poprvé varoval v polovině prosince, nyní varování zpřísnil na nejvyšší stupeň, informoval web NPR.
Nová neinvazivní metoda je příslibem, že do těl živých organismů půjde v budoucnu nahlížet zcela bezpečně a naprosto bezbolestně. Dnes se testuje na myších, v budoucnu by se mohla podle americké CNN uplatnit v lidské medicíně. A to například při včasném diagnostikování rakoviny, při „napichování“ žil u lékaře či při odstraňování nechtěného tetování.
Obchodní společnost Globus ČR na svých webových stránkách informuje zákazníky, že s okamžitou platností stahuje z prodeje šarži Bohemia Kotlíkových brambůrků jarní cibulka a smetana. V případě, že jste si je zakoupili, vrátí vám peníze. Také společnost PENNY byla nucena sáhnout do své nabídky. Kupující varuje před konzumací jedné z šarží BIOnek dětské přesnídávky, kterou neprodleně přestala prodávat.
Celkem 14 japonských středoškoláků skončilo v nemocnici poté, co snědli „superpálivé“ bramborové lupínky. Ty přitom jejich výrobce prodává jako „zakázané pro osoby mladší 18 let“, informoval zpravodajský server BBC News.
Lukáš Hlaváček je šéfkuchařem restaurace Terasa U Zlaté studně. Hned po vyučení v Brně začal pracovat pod Romanem Paulusem v hotelu Alcron. Po třech letech odešel na jeho doporučení do Londýna, konkrétně do restaurace Seven Park Place oceněnou jednou hvězdou Michelin. Učil se dva roky a přešel s doporučením do restaurace The Ledbury, která má dvě hvězdy Michelin a v té době byla 9. nejlepší restaurací na světě. Tady ale příběh nekončí. Po třech letech, kdy se vypracoval až na pozici zástupce šéfkuchaře vyrazil dobýt Ameriku. Zamířil do restaurace v Kalifornii The Restaurant at Meadowood, která se pyšnila dokonce třemi michelinskými hvězdami. Není tak překvapením, že Lukáš Hlaváček - šéfkuchař restaurace Terasa U Zlaté studně, patří mezi vyvolené projektu MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.
Italský antimonopolní úřad zahájil řízení v souvislosti s extrémně pálivými chipsy s názvem Hot Chip Challenge, vyráběnými v České republice. Řízení je namířeno proti společnosti Dave’s, která tyto chipsy v Itálii distribuuje, a mohlo by vést k pozastavení jejich prodeje na italském trhu, informovala o víkendu tamní média.
Newyorský policista Ronald Kennedy zachránil život pobodanému mladíkovi v Harlemu dosti neobvyklým způsobem – pomocí pytlíků od brambůrků. Lékaři pak potvrdili, že kdyby strážník pytlík nepoužil, mladík by zemřel. Záchranu života zaznamenala kamera na jeho uniformě.
Evropský „nutriční semafor“ Nutri-Score má být zaveden ve všech členských zemích Evropské unie. Už nyní se ale na konto představeného schématu, které má pomoct se zdravějším výběrem jídla, ozývá kritika. Podle nutričního semaforu by například kola bez cukru byla zdravější než třeba olivový olej nebo uzený losos. Na vině je především způsob výpočtu výsledné známky.
Pivo a brambůrky by mohly dosáhnout většího významu, než být pouhým občerstvením v restauracích a hospodách. Nová technologie by mohla využít emise z výroby piva a bramborový odpad k řešení změny klimatu.
Křupavost potravin, jako jsou čipsy, sušenky nebo čokoláda, lze změřit. Odborníci z Mendelovy univerzity v Brně vyvinuli přístroj, který je určený pro sledování míry akustické odezvy na mechanické narušení určitých typů potravin. Vynález si chtějí patentovat, informovala škola na svém webu.