CNN Prima News bakterie

bakterie

Výpis příspěvků ke štítku „bakterie“

Makro stahuje sýr s bakteriemi, Penny alkohol kvůli úlomkům skla. Vady našly i Datart a IKEA

Obchodní řetězce Penny Market a Makro varují své zákazníky před některými produkty. Z regálů na pobočkách Makra zmizel například plátkový sýr raclette značky Jean Perrin, a to kvůli bakterii E. coli, pozor by si lidé měli dát i na zakoupené sójové výrobky. Hned několik produktů stáhl i řetězec Penny, například vodku a rum, v nichž se mohou objevit úlomky skla. Sportovní řetězec Decathlon pak už nenabízí sněžnice Quechua kvůli závadě na konstrukci. Informuje o tom portál Kupi.cz.

Kuřecí křídla známého českého výrobce obsahují nebezpečnou bakterii. Nejezte je, varují experti

Státní veterinární správa (SVS) stahuje z prodeje kuřecí křídla výrobce Vodňanská drůbež z koncernu Agrofert, která obsahovala bakterie listerie. Společnost vyrobila zhruba 670 balení, ve skladě se podařilo zadržet přes 500 balení, dalších 150 ale mohli lidé zakoupit. Spotřebitelé, kteří výrobek koupili, by podle SVS maso neměli konzumovat, bakterie může způsobit onemocnění zvané listerióza. Mezi jeho příznaky patří například horečka, bolesti hlavy, malátnost, nevolnost, zvracení nebo vodnatý nekrvavý průjem. SVS o tom ve středu informovala v tiskové zprávě. Agrofert uvedl, že na stahování spolupracuje s prodejci a omluvil se zákazníkům za vzniklé problémy.

Velký český objev: Výzkumníci našli nový lék, který by mohl nahradit antibiotika

Probiotika, která umějí „vypátrat“ a zničit infekce angíny, zápalu plic či zánětu střev. Na rozdíl od širokospektrálních antibiotik přitom ušetří přátelské bakterie, nezbytné pro fungující imunitu. Objev z laboratoří společnosti Fermatigo následně ověřila Masarykova univerzita. Výzkum by nyní mohl představovat jedno z řešení hrozící celosvětové antibiotické rezistence.

Dejte si pozor na veřejných toaletách. Pokus ukázal, proč nepoužívat vysoušeče rukou

Britská vědkyně na svém účtu na TikToku zveřejnila zajímavý experiment: zjišťovala, kolik bakterií na nás číhá ve vysoušečích rukou na veřejných toaletách. Výsledky pokusu jasně ukázaly, proč bychom místo nich raději měli sáhnout po jednorázových papírových utěrkách. Vysoušeče totiž na naše čerstvě umyté ruce foukají velké množství bakterií, které nasají z okolního vzduchu – včetně těch z fekálií.

Z pultů českého řetězce stahují úřady francouzský sýr. Bojí se bakterií devastujících ledviny

Státní veterinární správa (SVS) stahuje z prodeje 240 kusů francouzského sýru Morbier od francouzského výrobce Perrin-Vermot, který mohli lidé zakoupit v prodejnách Delmart. Správa k preventivnímu stahování přistoupila poté, co se ve Francii u 11 lidí objevil hemolyticko-uremický syndrom, při němž selhávají ledviny pacienta a je ohrožen jeho život. Onemocnění podle veterinářů nejspíš souvisí s konzumací uvedeného sýra, který mohl obsahovat nebezpečnou bakterii Escherichia coli a takzvaný Shiga toxin, což jsou původci onemocnění. SVS o tom v pondělí informovala v tiskové zprávě.

Co odhalí jediná kapka krve: Hladina CRP pomáhá lékařům s léčbou, rozliší bakterii či virus

CRP je jedno z nejčastějších krevních vyšetření, se kterým se lidé setkávají v ordinaci praktického lékaře. Provádí se většinou u pacientů vykazujících příznaky, jako jsou teplota, únava či bolest v krku. Pomáhá totiž odhalit přítomnost zánětu a orientačně rozlišit bakteriální a virovou infekci. Ačkoliv vysoká hladina CRP v krvi často svědčí o bakteriální infekci, ne vždy tomu tak musí být. Poukazovat může i na přítomnost viru, nemoci kloubů, maligní nádory nebo prodělaný infarkt myokardu. Na co vše CRP reaguje a kdy se podle něj můžeme orientovat?

Při špatném zavařování může vzniknout velmi silný jed. Experti poradili, jak se vyhnout otravě

Botulotoxin je jedním z nejsilnějších jedů, které známe. Výjimečně se přitom může vyskytnout i u nás v kuchyni. Toxin, také známý jako klobásový jed, totiž vzniká při špatném zavařování potravin. Při jeho požití může dojít k závažným zdravotním problémům, které výjimečně vyústí i ve smrt. Experti z oboru toxikologie pro CNN Prima NEWS popsali mimo jiné i to, jak doma zavařovat správně.