Nákupy potravin před expirací? Motivace zákazníků je prostá, experti radí pravidlo „tří O“

Potraviny před expirací je třeba kontrolovat.

Potraviny před expirací

Téměř každý z nás občas nakupuje potraviny před expirací. Vyplývá to z průzkumu pro Penny Market. Důvodem takového nákupu je především finanční úspora. Odborníci přes výživu ale radí – zboží si před nákupem pozorně prohlédněte a v klidu domova – před jídlem – také důkladně očichejte.

Až 97 procent. Tolik z nás alespoň jednou za čas sáhne po zboží, kterému se blíží datum, kdy se už prodávat nesmí. Více než třetina lidí tak činí pravidelně. O koupi či nekoupi rozhoduje podle průzkumu také výše slevy. „Většinu zákazníků motivuje sleva ve výši 30 až 50 procent,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík. „Zákazník najde na zboží 30% slevu,“ doplnil mluvčí společnosti Albert Jiří Mareček.

ČTĚTE TAKÉ: Revoluce v nakupování, hlásala známá firma. Místo zázračné technologie využívala tisícovku Indů

A co Češi před koncem expirace preferují? V takovém případě nejčastěji v košíku končí trvanlivé potraviny jako těstoviny, cukr nebo mouka. Pak také sýry, pochutiny, balené pečivo, nebo ovoce a zelenina. „Pro dané domácnosti to může znamenat, že se jim úroveň příjmů stále nevyrovnala s inflací, což je dále nutí šetřit na spotřebě,“ vysvětlil ekonom Pavel Peterka.

Prodejem zboží po minimální době trvanlivosti se zabývají i některé obchody, takzvané zlevněnky. Takové produkty ovšem musí být speciálně označeny. Chlazené masné nebo mléčné výrobky na sobě mají označení „spotřebujte do“ – po uvedeném datu by se produkt neměl prodávat vůbec. „Tyto potraviny nelze pokládat za bezpečné. Zákon jasně ukládá, že tyto potraviny nesmí být po jejich uplynutí nabízeny spotřebitelům,“ popsal mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Pravidlo „tří O“

Jak se ovšem zdá, tak ne všude se zákony dodržují. Redakce CNN Prima NEWS v jednom obchodu našla klobásu s expirací v červnu, nebo dokonce plátkový sýr, který se měl sníst už na konci května. V každém případě se vyplatí držet se pravidla „tří O“ – osahat, okoukat a očichat. „Po otevření je dobré si výrobek prohlédnout a pokud na něm neuvidíme, neucítíme nic zvláštního, tak ho můžeme zkonzumovat,“ vysvětlil redaktor časopisu dTest Jan Maryška.

Dodržování dat použitelnosti kontroluje SZPI. Ta může za prohřešky udělit obchodu pokutu v desítkách tisíc korun. Pokud se problém opakuje, tak už pokuta šplhá do stovek tisíc.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyplatí se nakupování za hranicemi? Češi dál jezdí do Polska i Německa, často si vozí maso

Tagy: