Dojemná slova otce na pohřbu 15letého Romana: Ať s tebou zpívají andělé, řekněme stop šikaně

Bílá rakev (Ilustrační foto)

Tragédie na Slovensku, žák skočil ze střechy školy

V neděli se obce Parchovany na východě Slovenska zmocnil smutek. Lidé se zde totiž naposledy rozloučili s patnáctiletým Romanem, který se zřejmě kvůli šikaně ze strany spolužaček rozhodl ukončit svůj život skokem ze střechy školy. Jeho otec v dojemném proslovu řekl, že se společnost stala násilnickou, a vyzval, aby lidé šikanu vymýtili.

„Děkujeme rodině, blízkým a přátelům, že nám pomohli doprovodit našeho syna na jeho poslední cestě. Jako otec nedokážu vyjádřit bolest, kterou prožíváme. Myslím, že je to tím, že naše společnost zavřela oči před vším a stala se společností násilnickou,“ řekl na pohřbu chlapcův otec Dominik.

ČTĚTE TAKÉ: Šikana na škole v Parchovanech? Ředitel ji neřešil, zemřít mohl i můj syn, říká otec žáka

Posledního rozloučení se podle deníku Jeden den Plus zúčastnila asi stovka lidí. Spolužačky, které Romana podle jeho otce šikanovaly a dovedly ho k sebevraždě, se jej nezúčastnily. Dominik již dříve varoval, že pokud přijdou, neovládne se.

„Románku, byl jsi naším světlem, radostí a nadějí. K tomuto činu tě dohnala krutost tvých spolužáků, zejména spolužaček. Chybíš nám, chybí nám tvůj smích, tvé úsměvy, tvé pohlazení a tvé polibky,“ pokračoval otec v dojemném proslovu, při jehož přednesu neudržel slzy.

Obrátil se také na rodiče, přátele a Romanovi spolužáky s výzvou: „Řekněme stop násilí a šikaně, aby se to už neopakovalo, aby tento čin nezůstal nepotrestán, protože pohřbít svého jediného syna a dožít se toho, že rodič pohřbí dítě, které mělo život před sebou, je velká krutost. Člověk, který nese největší odpovědnost, by si měl sáhnout do svědomí a ptát se sám sebe, proč křičel: ‚Skoč!‘ a nekřičel: ‚Slez!‘ To je otázka, která nás bude trápit. Toto si můj chlapec nezasloužil. Románku, ať s tebou zpívají andělé,“ dodal.

K tragédii došlo v pondělí během páté vyučovací hodiny. O přestávce měl Roman vylézt po žebříku na střechu budovy a skočit. Na místo během chvíle dorazili záchranáři i policisté. Vážně zraněného Romana převezli zdravotníci do nemocnice, kde však navzdory snaze lékařů na následky pádu zemřel.

Romanovu tragickou smrt vyšetřují orgány činné v trestním řízení. Kriminalisté z Policejního ředitelství v Trebišově vedou vyšetřování pro trestný čin usmrcení z nedbalosti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Opilá manželka na mě s nožem jen upadla. Pobodaný z Velkého Krtíše ji v slzách hájil u soudu

Tagy: