O život jde nám všem, nemůžeme čekat, prohlásil Babiš. Prozradil, jak to bude s Vánocemi

Andrej Babiš

Vyjádření Andreje Babiše: Je možné, že opatření ještě přitvrdí?

Podle českého premiéra Andreje Babiše hrozí 7. listopadu kolaps zdravotnického systému. Uvedl to v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS. Babiš v rozhovoru také poprosil všechny občany, aby dodržovali nově nařízená protiepidemická opatření. Prý „jde do tuhého“.

Už od čtvrtka se Češi začnou řídit podle ještě přísnějších opatření. Od rána totiž platí nařízení, která výrazně omezují pohyb lidí a povolují chodit pouze do práce, na nákup či k lékaři. Dojde také na zavření maloobchodů a služeb. Výjimku mají jen prodejny základního sortimentu. Nová opatření oznámila vláda během středeční tiskové konference s tím, že stávající restrikce v boji proti pandemii zatím nepřinesla kýžené výsledky.

„Doufám, že tato opatření zafungují. Tady jde hlavně o kapacitu lůžek zdravotnického systému. My chceme zachránit každý život a nejde jen o covidové pacienty. Pokud by se nepovedlo zpomalit narůstající počet nakažených, tak kolem 7. až 11. listopadu se může systém dostat do kolapsu,“ prohlásil pro CNN Prima NEWS Babiš.

Klasické Vánoce slibovat nechce

Premiér dále požádal všechny občany, aby dodržovali nařízená opatření, protože podle něj „jde do tuhého“. „My nemůžeme čekat a je čas, aby to lidé začali brát vážně. Nikdo nepředpokládal, že se vir vrátí v takové síle. Já pevně věřím, že teď se ho povede zastavit,“ přeje si Babiš.

Na otázku zda si Češi budou moci užít letošní vánoční svátky jako obvykle, přímo neodpověděl. „Já nechci spekulovat. Já bych si přál, abychom to zvládli v průběhu listopadu a abychom měli Vánoce, kdy si lidé mohou v klidu nakoupit a svátky si užijí. Ale nechci nic slibovat,“ řekl Babiš.

Do škol se možná nepůjde

Nouzový stav v Česku platí do 3. listopadu a o tom, zda bude prodloužen, podle Babiše rozhodnou počty nakažených do 30. října, kdy se bude o prodloužení jednat. Den po skončení, tedy 4. listopadu, se měli do škol vrátit žáci prvního stupně základních škol. Jenže ani k tomu možná nedojde.

Tagy: