Drama nad Hradcem Králové. Do letadla ve velké rychlosti narazil orel, muselo nouzově přistát

Velké drama se odehrálo na palubě dvoumístného letadla Cessna, do kterého při přeletu nad Hradcem Králové vrazil orel. Ten po nárazu zemřel uvnitř letounu pilotovaného žákem, řízení po střetu musel převzít instruktor a nouzově přistát.

Nehoda za letu se stala ve středu krátce po 14. hodině nad letištěm v Hradci Králové. V malém letadle právě probíhal pilotní výcvik, když do něj narazil dravec. Srážka si vynutila nouzový manévr.

„Letadlo značky Cessna, ve kterém probíhal pilotní výcvik, se v rychlosti přibližně 200 km/h střetlo s orlem. Instruktor od žáka převzal řízení a bezpečně přistál,“ sdělila k okolnostem nouzového přistání policejní mluvčí Iva Kormošová.

Následky podle fotodokumentace vypadaly drasticky. Tělo dravce se roztrhlo a poškozena byla vrtule i čelní sklo. Část ptačího těla zůstala v kniplu letadla. „Dolní polovina proletěla do zadní části, kde zůstala na sedačkách,“ popsala mluvčí.

Při střetu se lehce zranil 23letý žák, který byl převezen do nemocnice na ošetření. Jak u instruktora, tak i žáka policisté preventivně vyloučili požití alkoholu dechovou zkouškou. Na Cessně byla odhadnuta škoda asi jeden milion korun. Případ si převzali pracovníci Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Tagy:
letadlo Hradec Králové orel srážka nouzové přistání Cessna Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod