Krvácení u Bachmutu i neúspěch protiofenzivy. Po druhém roce války má důvod k optimismu Putin

Válka na Ukrajině letos vstoupí do třetího roku. Mnozí experti přitom předvídali, že se v roce 2023 Ukrajincům podaří Rusy ještě více zatlačit. Zdá se, že tyto prognózy byly plané. Dokázali sice využít prohranou bitvu o město Bachmut tak, aby nechali v oblasti Rusy krvácet, ale nezvládli průlom do ruských linií, což přiznal i prezident Volodymyr Zelenskyj. Aktuálně se zdá, že víc důvodů k optimismu má jeho protějšek – ruský prezident Vladimir Putin.

Konec roku 2022 přinesl Ukrajincům poměrně solidní vyhlídky na její obrannou válku proti ruským agresorům. Zelenskému se povedla jeho protiofenziva, díky které Ukrajinci dobyli zpět část svého území včetně třeba přístavního města Cherson.

Velká očekávání vkládali Ukrajinci i západní svět do roku 2023. Realita je však na hony vzdálená přáním a očekáváním.

Klíčovým místem se stalo město Bachmut, které bylo měsíce pod neustálými a vyčerpávajícími útoky Rusů. Ti ho svojí artilerií zcela zdevastovali a neváhali proti ukrajinským pozicím posílat jednu vlnu pěších vojáků za druhou.

Bachmut se stal místem, kde ruské síly značně a vytrvale krvácely. Podle západních údajů tam Moskva ztratila až 60 tisíc vojáků, zatímco Ukrajinci „jen“ 20 tisíc. Tyto informace však nelze  nezávisle ověřit. Ukrajinci nakonec Bachmut opustili a přenechali ho Rusům.

Ze strategického hlediska Kyjev splnil, co chtěl. Pro Rusy šlo vzhledem k jejich obrovským ztrátám spíše o Pyrrhovo vítězství. Městu se během války začalo říkat „Pevnost Bachmut“. A Rusové se přesvědčili, že tomu nebylo jen tak.

Zelenskyj přiznal neúspěch protiofenzivy

To hlavní přišlo později. V červnu Ukrajinci rozjeli další část své protiofenzivy. Cílem Zelenského mužů bylo především prorazit obranné linie na východě Donbasu a na jihu, tedy u poloostrova Krym, který Rusové okupují od roku 2014.

Rychlý postup Ukrajinců se tentokrát nekonal. Vojáci Kyjeva místo toho často narazili na opevněné ruské pozice. Moderní zbraně ze Západu pomohly, ale ruské síly se nerozpadly.

Výsledkem ukrajinské protiofenzivy z roku 2023 je pouze mírný postup sil Kyjeva, který sice získal zpět různé vesnice, ale rozhodně to nelze považovat za úspěšnou akci. To ostatně přiznal i prezident Volodymyr Zelenskyj. „Chtěli jsme rychlejší výsledky. Z tohoto pohledu jsme bohužel nedosáhli požadovaných výsledků. To je fakt,“ přiznal před několika dny.

Just chaired a Supreme Commander-in-Chief's Staff meeting. Frontline commanders and the Commander-in-Chief reported on the situation at the front – all main directions. East – Kupyansk, Lyman, Maryinka, Avdiivka. Zaporizhzhia. South and, in particular, our actions in Kherson region. Grateful to all the soldiers on the front lines – in battles, at combat posts. Thanks to everyone helping defend our positions – building fortifications, mining the paths that occupiers try to use. Listened to reports on the supply of ammunition and weapons, we are preparing updated requests for communication with partners. A productive week of talks is ahead. The head of the Foreign Intelligence Service of Ukraine presented a report on possible Russian actions and the international situation for the next year at the Staff meeting. We are analyzing all possible scenarios, and there must be our Ukrainian scenario for 2024. Specific operations with entirely specific justifications that will give Ukraine entirely specific results. Everything necessary for our state, our brigades, these specific results must be calculated precisely. This includes issues of mobilization. Everyone in Ukraine understands that changes are needed in this area. It's not just about the number of those who can be mobilized. It's about terms – for everyone currently in the military – for demobilization – and for those who will join the military. And it's about conditions. These are comprehensive things that military leadership and the Ministry of Defense have to work out and present to the Staff for approval. Today, there were some proposals. I am waiting for integrated solutions. Glory to Ukraine!

Posted by Володимир Зеленський on Friday, December 1, 2023

Putina vítají Arabové

Situace se pro něj aktuálně nevyvíjí příliš dobře. Na povrch se začínají dostávat vnitrostátní konflikty. Proti Zelenskému se staví například starosta Kyjeva a legendární boxer Vitalij Kličko. V čerstvém rozhovoru pro německý magazín Der Spiegel svého prezidenta osočil z autoritářských sklonů. „V určitém okamžiku se už nebudeme lišit od Ruska, kde vše závisí na rozmaru jednoho člověka,“ překvapil Kličko.

Putin může být spokojený. Zahraniční experti se shodují, že v současné chvíli tahá Rusko ve válce za delší konec provazu. A to navzdory hrozivým ztrátám vojáků i materiálním škodám.

Rusko se navíc dostává v některých částech světa ze své izolace. Putin podnikl návštěvu Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie, jak informovala například agentura AP. V obou zemích měl projednávat těžbu ropy a další obchodní záležitosti.

Své smutné dvouleté výročí válka na Ukrajině „oslaví“ 24. února 2024. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by konflikt skončil dříve.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Přestřelka vojáků ukrajinské a ruské armády v lese