OBRAZEM: Smutná proměna Bachmutu. Jak město vypadalo před válkou a co z něj zbylo

Zničený Bachmut

Šílená proměna Bachmutu

Domy a zeleň se proměnily v trosky, sutiny a vyprahlou pustinu. Ukrajinci na základě leteckých snímků ukázali, co udělala ruská invaze za 18 měsíců s Bachmutem. Z vybombardovaného doněckého města nezbylo prakticky nic. Podrobné srovnání naleznete v úvodním videu nebo v přiložené galerii.

„Krátké video, které ukazuje děsivý rozsah zkázy Bachmutu po příchodu ‚osvoboditelů‘,“ komentovalo šokující záběry běloruské opoziční médium Nexta. Jde o sestřih leteckých snímků z různých částí Bachmutu. Vzájemně se prolínají záběry před vypuknutím invaze a po ní.

Na porovnání snímků se můžete podívat v naší galerii:

Depresivní video se začalo šířit po internetu poté, co jej na sociální síti X zveřejnil oficiální exilový účet ukrajinského Alčevsku. Rusko toto luhanské město okupuje již od roku 2014. Drastickou proměnu Bachmutu okomentoval Alčevsk poměrně stručně – přidal emoji zlomeného srdce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Momenty války: Putin jako Santa Claus a vyrušený okupant při vykonávání potřeby

Ještě před vypuknutím ruské invaze v Bachmutu žilo asi 72 tisíc obyvatel a ekonomika města se soustředila na výrobu šumivých vín. Po několikaměsíční krvavé bitvě, jíž se přezdívá mlýnek na maso, z Bachmutu nezbylo prakticky nic.

Z novějších leteckých záběrů vyplývá, že ve zmíněném doněckém městě neexistuje neponičená budova. Boje o Bachmut se po menší červnové odmlce znovu naplno rozjely začátkem července. Centrální Donbas je opět epicentrem bojů.

Ukrajinci se v posledních týdnech výrazně přiblížili k centru rozbombardovaného Bachmutu. K velmi krvavým střetům dochází u doněckých obcí Kurdyumivka, Andrijivka a Klišivka. Poslední jmenovaná vesnice leží asi jen pět kilometrů od Bachmutu.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová uvedla začátkem týdne na Telegramu, že ukrajinská armáda od začátku letní protiofenzivy v okolí Bachmutu osvobodila území o zhruba 43 kilometrech čtverečních.

Rusko obsadilo Bachmut po několikaměsíčních bojích letos v květnu. Šlo ale spíš o Pyrrhovo vítězství. Město, které je nyní de facto srovnané se zemí, totiž okupanti dobyli za cenu masivních ztrát.

Podívejte se na ukrajinský úder proti ruskému konvoji v Doněcké oblasti:

Tagy:
válka fotografie budova město Ukrajina bombardování budovy Rusko Donbas fotogalerie ostřelování Doněcká oblast Bachmut protiofenzíva Hanna Maljarová Alčevsk