Jednota Ukrajiny se rozpadá. Kličko se pustil do Zelenského, může prý skončit jako Putin

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v rozhovoru pro německý týdeník Der Spiegel tvrdě zkritizoval prezidenta Volodymyra Zelenského. Doposud jednotné – alespoň mediálně – politické a vojenské velení Ukrajiny se začíná drolit. Podle Klička má ukrajinský prezident autoritářské sklony a jednou může skončit jako Vladimir Putin.

Když začala válka na Ukrajině a každý čekal, že Kyjev po ruské invazi do pár hodin padne, zdál se navenek východoevropský národ nebývale semknutý, píše týdeník. První nápor země vydržela a dokonce vyhnala Rusy pryč od Kyjeva. Už tehdy to ale prý v rámci velitelské struktury začalo skřípat.

V rozhovoru pro Der Spiegel to prozradil starosta Kyjeva a bývalý boxer Vitalij Kličko. Postěžoval si, že Ukrajina v první fázi války postrádala jasné příkazy, utápěla se v chaosu a byla prakticky bez velení.

Hlavní roli tehdy podle Klička nesehrál Zelenskyj, ale starostové měst, kteří dokázali po vlastní ose zorganizovat obranu země. Kličko také překvapil prohlášením, že navzdory tomu, že je starosta hlavního města, není se Zelenským od začátku války v kontaktu.

Může být jako Putin

Vůbec nejtřaskavější kritiku na adresu prezidenta Kličko vyslal ve chvíli, kdy pro německé médium hodnotil jeho chování. Ukrajinský prezident se prý chová autoritářsky a snaží se potlačit politický vliv starostů a lídrů menších územních celků.

„V určitém okamžiku se už nebudeme lišit od Ruska, kde vše závisí na rozmaru jednoho člověka,“ překvapil Kličko.

Nevraživost mezi ním a Zelenským je ale zřejmě vzájemná. List Kyiv Independent upozornil, že administrativa ukrajinského prezidenta kritizovala starostu Kyjeva za to, že dostatečně nepřipravil své město na obranu. Konkrétně zmínila špatný stav protileteckých krytů nebo dlouhé výpadky elektřiny.

Kličkova slova o Zelenském se dostávají na povrch jen pár dní poté, co ukrajinská poslankyně Mariana Bezuhlaová (ze strany Služebník lidu, za kterou kandidoval i prezident Zelenskyj) vyzvala k odvolání vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny Valerije Zalužného.

„Pokud vedení armády nedokáže předložit žádný plán pro rok 2024 a všechny jeho návrhy na mobilizaci se omezují na potřebu většího počtu lidí bez jakéhokoli návrhu na změny v armádním systému, pak by toto vedení mělo odstoupit,“ kritizovala politička a odkryla vzrůstající neshody mezi ukrajinskou armádou a politickou scénou a jednotlivými složkami velení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Video: Ukrajinci využívají raketomety Stugna-P

Tagy:
Vladimir Putin napětí Ukrajina kritika Kyjev Vitalij Kličko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj