Držitel Pulitzerovy ceny zemřel při přestřelce s Tálibánem. Počet zabitých novinářů stoupá

Fotoreportér agentury Reuters Dániš Siddikí zemřel v Afghánistánu při přestřelce mezi místními speciálními jednotkami a silami Tálibánu. Držitel Pulitzerovy ceny z roku 2018 byl zabit nedaleko hraničního přechodu s Pákistánem. Agentura to oznámila s odvoláním na afghánského vojenského velitele.

Afghánské speciální jednotky se v pátek pokoušely vybojovat zpět hlavní tržiště ve Spínbuldaku. Dostaly se však do křížové palby, v níž spolu s armádním důstojníkem zahynul i uznávaný fotoreportér Dániš Siddikí z agentury Reuters.

Rodák z indického Dillí doprovázel vládní vojsko při jeho tažení po jihoafghánské provincii Kandahár. Ve Spínbuldaku jej už před tím zranil šrapnel na ruce, po ošetření se během klidu zbraní vydal za rozhovory s místními trhovci. Právě na tržišti pak Siddikiho zastihnul nenadálý útok Tálibánu, který jej připravil o život.

„Byl to mimořádný novinář, oddaný manžel a otec, milovaný kolega,“ uvedli ve společném prohlášení šéfové agentury Reuters Michael Friedenberg a Allessandra Galloniová. „Myslíme v této strašlivé době na jeho rodinu.“

Siddikiho blízkým vyjádřil upřímnou soustrast i afghánský prezident Ašraf Ghaní. Představitelé Tálibánu uvedli, že o přítomnosti novináře na tržišti nevěděli. Dodali, že stále není jisté, jak přesně k jeho smrti došlo.

38letý žurnalista a otec dvou dětí byl členem fotografického týmu Reuters, který před třemi roky získal Pulitzerovu cenu za mapování uprchlické krize barmského menšinového etnika Rohingů. Pro agenturu pracoval od roku 2010, pokrýval mimo jiné válku v Iráku a zemětřesení v Nepálu.

Podle loňské zprávy OSN bylo v Afghánistánu od roku 2018 zabito už 33 novinářů. Rizikové však může být toto povolání i mimo válečné zóny – je to jen pár dnů, co v Amsterdamu po postřelení zahynul 64letý nizozemský investigativní reportér Peter R. de Vries.

Tagy:
smrt Afghánistán novinář Pulitzerova cena Tálibán Reuters Dániš Siddikí