Dufek: Manželství pro všechny prolomí červenou linii. Manipulativní strašení, opáčila Šebelová

Michaela Šebelová a Aleš Dufek

360° 1.6.2023

Je třeba oddělit debaty o manželství či partnerství a debaty o rodičovství, uvedla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslankyně Michaela Šebelová (STAN). S tím však nesouhlasila předsedkyně Aliance pro rodinu Jana Jochová. Podle ní instituce manželství s rodičovstvím a výchovou dítěte úzce souvisí. Poslanec Aleš Dufek (KDU-ČSL) řekl, že by případná úprava diskutovaných zákonů změnila pohled na rodinu.

Uzákonění manželství pro všechny by podle Dufka mohlo vést k narušení jasně daných limitů právního systému. „Myslím si, že pokud dojde ke změně občanského zákoníku, naruší se stávající rodina. Něco takového je pro nás červená linie,“ pronesl poslanec.

ČTĚTE TAKÉ: Nic měnit nebudeme, reaguje Válek na Stanjurovy plány škrtů ve zdravotnictví

„Víme, že nyní je zajímavé téma případné změny pohlaví, nebo kolik genderů či pohlaví máme. Znamená to tedy, že se může stát, že za několik let bude pohlaví víc a tím pádem budeme mít i více koncepcí rodin,“ dodal.

Tyto argumenty však Šebelová odmítla. „Já se něčeho takového neobávám a vlastně to považuji až za manipulativní strašení. Víte totiž, co se stane? Myslím si, že máte strach z toho, že se nestane vůbec nic,“ řekla poslankyně.

Dále Šebelová doporučila, jak na téma manželství pro všechny nahlížet. „Celý ten problém by se neměl odvíjet od toho, zda se bavíme o biologické potřebě mít děti. Cílem manželství totiž není to, abychom měli děti. Cílem manželství je, že dva lidé, kteří se mají rádi, spolu chtějí žít. Manželství a rodičovství jsou dvě oddělené debaty,“ konstatovala.

Je manželství o dětech?

Jochová si to však nemyslí. „Manželství je především o dětech a celý tento spor je o jejich výchově,“ oponovala předsedkyně Aliance pro rodinu. Poslankyně STAN jí vzápětí vyčetla, že i když zastává práva dětí a apeluje na to, aby nebyla ohrožena jejich práva, sama tak svými názory činí.

„V jedné věci s paní Jochovou souhlasím, když říká, že právo dítěte by mělo být na prvním místě. Neměli bychom přání dospělých projektovat do toho, jak na právo dětí nahlížíme. Prosím vás tedy – nepromítejte do ochrany práv dětí svůj vlastní postoj,“ vyzvala ji.

Jochová odvětila, že v souvislosti s řešením tématu může dojít ke změně celého konceptu manželství. „Kde bylo redefinováno manželství, redefinovalo se i rodičovství,“ dodala.

V pořadu dále hosté hovořili o právu na výchovu dítěte či o právu, které by legislativně regulovalo koncept náhradních matek. Více se dozvíte výše.

Tagy:
manželství Jana Jochová rodič Michaela Šebelová Aleš Dufek Kateřina Bolko