Teror v Bagdádu: Po několika explozích na tržišti zemřelo nejméně 32 lidí

Dva sebevražedné útoky otřásly ve čtvrtek dopoledne rušným trhem v centru iráckého hlavního města Bagdád. Podle posledních informací iráckého ministerstva zdravotnictví zemřelo 32 lidí a dalších 110 je zraněných. Jedná se o první takový útok za poslední téměř dva roky, uvedl pro CNN tamní bezpečnostní pracovník.

Předtím, než se dva útočníci vyhodili do povětří, měli být údajně pronásledováni bezpečnostními složkami. První z bombových atentátníků měl při příchodu na trh předstírat, že je mu špatně, a žádat o pomoc. Proto se kolem něj před výbuchem shromáždila skupina lidí. Druhý na místo činu přijel na motorce, načež odpálil svou výbušnou vestu.

K odpovědnosti za útok se zatím nepřihlásila žádná skupina. Čin nicméně nese znaky sunnitských džihádistických uskupení, které v Iráku již podnikly řadu podobných vražedných útoků. Časté byly takové útoky v zemi zejména během vrcholící sektářské války v letech 2005 až 2007.

Prezident: Ničemné pokusy o destabilizaci země

„Dvojice teroristických bombových útoků proti občanům Bagdádu v této době potvrzuje pokusy a snahy temných skupin cílit na národní potřeby a touhy iráckého lidu po mírové budoucnosti,“ uvedl irácký prezident Barham Ahmed Sálih na Twitteru. „Stavíme se silně proti takovýmto ničemným pokusům destabilizovat naši zemi,“ dodal.

Navzdory poklesu násilí v posledních letech má Irák nadále na svém území řadu ozbrojených skupin. Ty podporované Íránem jsou obviňovány z pravidelných útoků proti americkým pozicím v zemi, zejména proti americké ambasádě.

Do Iráku má na třídenní návštěvu v březnu zavítat i hlava katolické církve papež František, který plánuje navštívit jak Bagdád, tak další části země spojené s biblickými místy, jako jsou pláně Ur (bývalé město v Sumeru) nebo bývalé hlavní město Asýrie Ninive.

Tagy: