EDA cz – držitel značky Prověřená veřejně prospěšná organizace

EDA cz, z.ú. je nezisková organizace, která už víc než 30 let pečuje o rodiny dětí se zrakovým nebo kombinovaným postižením. Poradkyně Rané péče EDA jezdí přímo do rodin, kde pracují s dětmi i jejich rodiči. O to, aby se klientské děti cítily dobře například také ve škole, se od roku 2015 stará Speciálně pedagogické centrum EDA. Na podporu pečujících o děti s postižením či vážnou diagnózou, ale i všech, které zajímá téma “zdraví v ohrožení”, pak vznikla bezplatná krizová Linka EDA 800 40 50 60 .

Co Vás odlišuje od ostatních organizací, které se zabývají obdobnou tematikou? Je něco, na čem si zvlášť zakládáte, na co jste pyšní nebo co chcete zdůraznit?

Filozofie, kterou se EDA řídí, je, že expertem na dítě má být především jeho rodič. A v tomto duchu se snažíme naše klientské rodiny podporovat. Zcela unikátní je pak právě naše krizová Linka EDA, která je svým zaměřením v Česku jediná bezplatná linka, na kterou se mohou obracet lidé pečující o děti s postižením.

Značka spolehlivosti je součástí Programu Česká kvalita, který spravuje MPO. Proč jste se rozhodli značku získat?

Na Značku spolehlivosti jsme velmi pyšní. EDA je nemalou částí svého rozpočtu závislý na svých dárcích. A díky tomuto titulu může svým dobrodincům nabídnout záruku, že s jejich dary EDA naloží vždy zodpovědně a tak, aby splnily slibovaný účel.

A co vám držení značky spolehlivosti přineslo?

Značka spolehlivosti pro EDU znamená prestiž a posílení dobrého jména organizace. Naši partneři díky značce spolehlivosti mají jistotu, že  jednáme zcela transparentně a podle etických zásad.

Jak vnímají značku spolehlivosti vaši dárci?

Naši podporovatelé náš certifikát Prověřená veřejně prospěšná organizace, tedy značku spolehlivosti, vnímají velmi pozitivně. I díky němu si nás noví firemní a individuální dárci sami nachází a neopouští, ale naopak nás podporují dlouhodobě. Je to  pro ně důkaz a potvrzení důvěryhodnosti. Pro EDU je značka spolehlivosti důležitá, především v současné komplikované době,  která přinesla do našich životů mnoho nejistoty a  potřebných organizací je větší množství. EDA díky značce spolehlivosti garantuje jistotu, že i sebemenší příspěvek pomůže přesně tam, kde má.

Co Vás čeká v období příštích několika měsíců?

Na začátek prosince EDA připravuje tradiční benefiční koncert v Jazz Docku. Letošní ročník bude zaměřený na osvětu o sociální službě rané péče. Povědomí o ní je v Česku stále malé a mnoho rodin, které by tuto pomoc potřebovaly, o ní neví. Rádi bychom také veřejnosti přiblížili krásnou, ale náročnou profesi poradců rané péče.

Ovlivnila Vás a Vaši práci pandemie covidu? A jak jste se s náročným obdobím vypořádali?

Pandemie se samozřejmě nevyhnula ani EDOVI. Fungování organizace jsme ale zvládli zajistit tak, abychom dostatečně ochránili jak klientské rodiny, tak naše poradkyně a další zaměstnance. Zpočátku se veškeré služby EDY přesunuly do virtuálního světa. Poradkyně rané péče radily rodinám prostřednictvím telefonu, mailu nebo videohovorů. Velkou sílu pak ukázala krizová Linka EDA, kterou jsme v období lockdownů otevřeli všem, kteří potřebovali mluvit o svých obavách nebo měli otázky ohledně zdraví. Krizovou linku jsme nakonec trvale rozšířili právě o tato témata.

Jak jsou na tom podle Vás Češi s ochotou pomáhat a zapojovat se do dobročinných aktivit? Máte nějakou svou konkrétní zkušenost?

EDA je velmi vděčný svým dárcům. V tomto ohledu jsou Češi - alespoň podle našich zkušeností - velmi štědří a ochotní dárci. To ale funguje jen v tom případě, kdy mají důvěru v organizaci, které své dary svěřují. A proto jsme rádi, že se můžeme prezentovat právě značkou spolehlivosti, která tuto důvěru našich dárců posiluje.

Tagy:
zdraví rodina Česko Českou kvalitu nenahradíš