Nové přijímačky na střední školy čeká křest ohněm. Může se i zhroutit, panují obavy

Jde to ale i stále poštou či osobně.

Elektronické přihlášky na střední školy

Tři přihlášky, tři šance, a to už od 1. února. Žáci si od příštího týdne budou moci podávat přihlášky na střední školy. Nově je navíc mohou poslat elektronicky. Uchazečů je podle ministerstva přes sto tisíc a resort odhaduje, že technologickou novinku využijí tři čtvrtiny z nich. Školy i rodiče ale mají strach, zda systém elektronických přihlášek zvládne nápor zájemců.

Přihlášku na střední školu můžou studenti letos poprvé podávat třemi různými způsoby na tři různé školy. Elektronicky, poštou nebo osobně. „První je čistě elektronicky, kdy se rodič nebo zákonný zástupce bude se muset přihlásit přes bankovní identitu, aby potvrdil svoji totožnost,“ uvedla mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání Jana Patáková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ulevit chudým, zdanit majetek, školné i legalizace konopí. Vláda má na stole třaskavý balík

Další možností je poslat doporučený dopis nebo dodat přihlášku do školy osobně. „Pokud nepoužijí bankovní identitu, mohou na internetu vyplnit přihlášku, pak jim je zaslán na e-mail výpis,“ sdělila mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová. A to bude možné přes webovou stránku DIPSY, neboli digitální přihlašovací systém, který bude v provozu od 1. února. „DIPSY žadateli vygeneruje kód. Musí si všechny tři přihlášky vytisknout. Pokud jde o doručení na školu, jde to buď poštou, kdy musí poslat doporučený dopis, nebo osobně dojít na sekretariát školy,“ vysvětlila Patáková. Kdo vyplní přihlášku elektronicky, získá i výhody. „Nebudou muset být doporučené dopisy, všechno půjde přes e-maily a po opravení testů rodiče i děti uvidí svoje testy opravené,“ sdělila Patáková.

Nový systém bude navíc žáky automaticky rozřazovat podle jejich preferencí. Pokud tedy uvidí, že studenta přijala jeho první volba, už ho nezapíše do školy, kterou měl zvolenou jako druhou nebo třetí. Díky tomu by se neměla místa na školách zbytečně zaplňovat. „Odhady ukazují, že 90 procent dětí by se mělo bez problému dostat v rámci automatického procesu, takže nebude systém odvolávání,“ popsal mluvčí společnosti Scio Bohuslav Bohuněk.

Ředitelé škol se ale obávají, aby nový systém zvládl nápor zájemců. „Nevíme, co nový systém udělá. Může se stát, že ze začátku budou nějaké komplikace,“ uvedla předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR Renata Schejbalová. „Obava je na místě, protože neznám žádný systém, který by hned na začátku fungoval na sto procent,“ řekl ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia Radko Sáblík. „Může se pochopitelně stát, že server ten první nápor neustojí, ale bereme to pořád jako krok jednoznačně správným směrem,“ sdělil programový ředitel společnosti EDUin Miroslav Hřebecký.

Přehledný a detailní návod, jak vyplnit přihlášky na střední školy najdete na webových stránkách www.prihlaskynastredni.cz v sekci Pro rodiče a žáky.

Tagy:
střední škola Česko www.scio.cz, s.r.o. EDUin webová stránka Radko Sáblík