Ulevit chudým, zdanit majetek, školné i legalizace konopí. Vláda má na stole třaskavý balík

Konsolidačním balíčkem to nekončí. Poradci kabinetu Petra Fialy z Národní ekonomické rady vlády (NERV) dali dohromady 37 prorůstových opatření, na něž je třeba se zaměřit, aby Česko mělo stabilní ekonomiku. Redakce CNN Prima NEWS má interní pracovní materiál, jímž se bude zabývat vláda, k dispozici. Co jsou nejzajímavější návrhy, které v případě přijetí ovlivní život každého z nás?

Posvítit si na stamiliardový schodek státního rozpčtu, navrhnout změny ke stabilizaci veřejných financí a nastartovat ekonomický růst. Takové úkoly dostal na začátku fungování vlády Petra Fialy obnovený poradní orgán vlády Národní ekonomická rada. Přesně s tímto záměrem připravoval opatření, z nichž některá byla přijata v rámci tzv. konsolidačního balíčku.

ČTĚTE TAKÉ: Exkluzivně: 37 opatření, kterými vláda může nastartovat ekonomiku. Dotknou se všech

Jeho práce tím ale zdaleka neskončila, byť ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) tvrdí, že vláda už žádné velké reformy nechystá. Ostatně kolegové z vlády jeho slova následně popřeli s tím, že se ještě řada zásadních kroků připravuje a míří do Sněmovny.

Odborníci během roku 2023 navíc intenzivně pracovali na dalším materiálu, který má vést k vyššímu dlouhodobě udržitelnému ekonomickému růstu. Ministerstva už návrhy viděla a zaslala lidem z NERV své připomínky. Rada je zpracovala a materiál by měl podle informací redakce v tomto týdnu zamířit na jednání K5 a následně právě na vládu.

„S návrhem NERVu už pracujeme. Očekáváme, že v tomto týdnu se k němu sejde i K5 a v nejbližších dnech bude oficiálně projednán i na vládě. Zhruba 10 až 15 opatření by mělo být zařazeno do priorit vlády, která se je bude snažit prosadit i ve Sněmovně,“ řekl CNN Prima NEWS zdroj z koalice.

37 opatření z pěti oblastí

Dokument obsahuje 37 opatření, která jsou rozdělena do pěti oblastí – trh práce, vzdělávání, správa, bydlení a investice. Redakce CNN Prima NEWS pro vás vybrala nejzajímavější z nich.

K TÉMATU: Fungují nové elektronické doklady? Podívejte se na video.

Jedná se o prorůstové kroky s ambicí stabilizovat a nastartovat českou ekonomiku, které cílí na celé spektrum naší společnosti, od těch, kteří se potýkají s mnohačetnými exekucemi, přes rodiny malých dětí, pracující v produktivním věku, seniory až k majitelům firem a k významným podnikatelům.

Interní pracovní materiál vznikl koncem loňského roku a zpracoval ho tým kolem ekonoma a vyučujícího na Metropolitní univerzitě Praha Dominika Stroukala.

„Jednání kolem prorůstových opatření NERVu pokračují i v novém roce. NERV zapracoval připomínky rezortů k původnímu dokumentu a nyní společně s vládou hledáme cestu, jak opatření přetavit co nejefektivněji v realitu. Česká republika to potřebuje. Důležité bylo, aby opatření nešla proti konsolidačnímu úsilí vlády. Některá z nich už byla navrhována dávno, jiná vychází z dobré praxe v zahraničí,“ vysvětlil CNN Prima NEWS Stroukal.

Snížení daní chudým a zvýšení bohatým

Zřejmě tím nejtřaskavějším opatřením, které se dotkne všech a vzbudí vášnivé debaty, je změna nastavení daňového systému. Ekonomové z NERVu navrhují nižší daně pro chudší a následně přicházejí i s kompenzací u jiných typů daní. Výsledek by znamenal na druhé straně zvýšení daní bohatým, například větším progresivním zdaněním, na což dlouhodobě tlačí především levicová část politického spektra.

„Vysoké zdanění práce – především u lidí s nízkými mzdami – snižuje motivaci k práci, nemotivuje k přechodu z šedé ekonomiky a k přechodu z prostředí využívajícího čerpání sociálních dávek jako pilíř hospodaření domácnosti,“ uvádí materiál NERV a navrhuje pro lidi s „relativně nízkými mzdami“ snížit zdanění práce.

Týkat by se to mělo daně z příjmu, která je dnes 15 procent pro všechny a dále třeba snížení odvodů na sociální nebo zdravotní pojištění. Zvednout by se jako kompenzace mohly spotřební daně z neřestí, ekologické daně či daně majetkové. Mohlo by dojít i k úplnému zrušení slevy na nepracující manželku či manžela, která je dnes 24 840 Kč ročně a nově ji může čerpat jen rodina, kde manžel(ka) pečuje o dítě do tří let věku.

„Výpadek v příjmech státu bude plně kompenzován zvýšením jiných daní, které tolik nesnižují motivaci k práci,“ píše se v materiálu. Mohlo by také dojít k zavedení tolik diskutované spotřební daně na tiché víno či, jak bylo řečeno, zvýšení progresivního zdanění – například vyšší sazby daně z příjmu, která je u více vydělávajících nyní 23 %.

Víc cizinců, školné a konec odkladů prvňáků

V oblasti spravedlnosti NERV kromě snížení počtu vězňů a zavedení tzv. polootevřených věznic hovoří i o úpravě trestních sazeb nebo o legalizaci konopí. „Je třeba upravit trestní sazby a principy ukládání trestů. V oblasti drogové politiky je třeba zavést legální regulovaný trh s konopím a dekriminalizovat vybrané trestné činy nebo snížit trestní sazby,“ uvádí se v materiálu.

V rámci vzdělávání se NERV zaměřuje na všechny jeho formy. U vysokoškolského oprašuje návrh na zavedení školného, kterému ale musí předcházet zavedení systému vratných grantů. Zároveň uvádí potřebu přitáhnout více zahraničních studentů.

Doslova revolucí by mělo projít regionální školství. Hovoří se zde například o zastaralých školních osnovách i způsobech výuky, podobě přijímaček na střední školy, vysokém podílu žáků na odborných školách bez maturity, administrativní zátěži pro ředitele škol nebo nedostatku míst v mateřských školách i cca čtvrtině prvňáků, kteří mají odklad.

Vše jednoduše vede k tomu, že se lidé později zapojují na pracovní trh a státu tak utíkají peníze na daních. „Pozdní nástupy na ZŠ zvyšují věk, kdy mladí dokončují počáteční vzdělání ve školách a vstupují na trh práce. To negativně dopadá na objem pracovních sil, snižuje výběr daní a pojistného a prodlužuje nároky na rodičovské zázemí dětí,“ píše se v materiálu.

Green deal a protekcionismus EU

S ohledem na blížící se evropské volby je velmi aktuální i návrh postavit se proti snahám prosazovat ekonomický protekcionismus skrze struktury Evropské unie. Ruku v ruce s tím jde také úkol jasně si definovat národní vizi a strategii vůči tzv. Green Dealu neboli Zelené dohodě pro Evropu.

„V souvislosti s přechodem na zelenou ekonomiku dojde k největší realokaci kapitálu od dob druhé světové války, odhadováno na 7 až 10 procent celosvětového HDP ročně. Velká část sektorů ekonomiky musí projít zásadní změnou, která je zároveň velkou příležitostí pro českou ekonomiku,“ píší ekonomové v materiálu.

Bydlení: Revize norem a úpravy zákonů

V oblasti bydlení NERV navrhuje dvě opatření, která ale zahrnují změnu sedmi zákonů a úpravu hasičských, hygienických či dalších norem týkajících se oslunění, vzduchu nebo hluku.

Materiál NERV má doporučující charakter. Zda se jím bude tato nebo jakákoliv další vláda řídit, je čistě na politickém rozhodnutí jednotlivých ministrů a premiéra. Jak už jsme uvedli výše, vláda je připravena některé návrhy přijmout za své a snažit se je do konce volebního období prosadit.

Všech 37 návrhů si budete moct detailně pročíst v souhrnném článku, který pro vás redakce připravuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Duel ministryně obrany Černochové a stínového ministra Metnara v Partii. Podívejte se na video.

Tagy: