Emočně náročné zprávy z Ukrajiny doléhají i na moderátory. Slzy nejsou výjimkou

Jak záběry z války vnímají moderátoři Hlavních zpráv?

Jak záběry z války vnímají moderátoři Hlavních zpráv?

Posledních 18 dní rezonuje společností jedno téma – válka na Ukrajině. Ke všem z nás se dostávají kruté záběry i děsivé informace nejen z médií. A číst takové zprávy bývá mnohdy velmi emočně náročné i pro moderátory.

Informace o stovkách mrtvých vojáků i civilistů, záběry na rozstřílené budovy nebo na prchající ženy s dětmi. O tom v posledních dnech moderátoři informují diváky a musí přitom zachovat profesionální, kamennou tvář. To je mnohdy před televizní kamerou obzvlášť pro maminky moderátorky emočně náročné.

Například moderátorka Klára Doležalová měla z některých reportáží v očích slzy. „Samozřejmě cítím, že se mi zalejou oči a vím, že mám třeba ještě pár vteřin, než budu na obraze, tak zhluboka dýchám, rozdýchávám to a snažím se usilovně myslet na něco úplně jiného,“ popsala Doležalová.

Podobné pocity zažívá i Terezie Tománková. „Jsou to velmi silné, emotivní věci, ale je to naše práce, jsme tady od toho, abychom diváky informovali, ale pokud se mě ptáte jako člověka, jako ženy, matky, tak všichni to vnímáme špatně. Cítíme pocit bezmoci,“ vysvětlila Tománková.

Ještě intenzivněji prožívá tuto situaci moderátorka Eva Hecko Perkausová. „Mám manžela Ukrajince, takže to vnímám daleko víc, protože vidím i tu druhou stranu, jak on to řeší s rodinou, a mám i známé, kteří tou situací procházejí. Je to opravdu emotivní,“ sdělila Perkausová.

Zvládnuté emoce před kamerou se mnohdy projeví až v soukromí. „Pláčeme doma, pláču u televize, občas jen tak, když to na mě prostě doléhá,“ řekla Tománková s tím, že to mají všichni stejně a své emoce ventiluje hlavně doma. „Řekla jsem doma muži a dceři, až vám to zpravodajství prostě poleze na nervy, tak mě vyhoďte, půjdu si to pouštět do nějaké jiného pokoje,“ sdělila Tománková a dodala, že nechce, aby to na její nejbližší takto doléhalo.

„Možná by o tom mohl mluvit i můj muž, který, když přijdu domů, tak to musí poslouchat, a vidí, v jakém jsem stavu. Jsou dny, kdy si musíme otevřít i lahev vína, protože člověk musí vypustit ten ventil,“ uvedla Doležalová.

Perkausová má ale stále pozitivní myšlenky. „Věřím, že se stane to, co se má stát, a přijde doba, kdy budeme moct divákům nabízet pozitivní informace,“ řekla Perkausová. Všichni ale můžeme pomáhat a to se daří i televizi CNN Prima NEWS. Ve spolupráci s Českým červeným křížem se povedlo vybrat už přes 30 milionů korun. A sbírka stále běží na www.pomocdetemukrajiny.cz

Tagy: