Empatii a snahu vidět v lidech jen to nejlepší jsem zdědila po otci, říká Brodská

Tereza Brodská

Vlastimil Brodský měl na svém kontě více než sto filmových a televizních rolí. Mezi ty nejznámější patří filmy Rozmarné léto, Všichni dobří rodáci, Světáci, Farářův konec nebo Jakub lhář. Velký herecký talent navíc podtrhával jeho šarm i charismatický hlas. Brodský zemřel před 18 lety, v úterý 15. prosince by oslavil stoleté jubileum. Na svého otce zavzpomínala Tereza Brodská v pořadu CNN Prima NEWS Showtime.

Dcera známého herce Vlastimila Brodského po něm prý zdědila hlavně empatii a snahu vidět v lidech jen to nejlepší. „Myslím, že na stará kolena mám po tatínkovi hodně vlastností. Jsem empatičtější a komunikativnější než dříve. Tatínek se dával s každým do řeči, i když šel po ulici. A nabízel ženám, které potkával, sňatky,“ vzpomínala s úsměvem Brodská. „Určitě se snažím být pokorná a nejenom k profesi a k lidem, ale hlavně k životu,“ svěřila se v pořadu Showtime.

Netušili jsme, že by se k něčemu takovému odhodlal

Její otec Vlastimil Brodský si zahrál mimo jiných hvězd i po boku Jana Wericha a za svůj život natočil přes stovku filmových rolí, za které sbíral ocenění i za hranicemi. Ve svých 81 letech se v dubnu 2002 ale dobrovolně rozhodl ukončit život. Brodská se za to na otce prý nikdy nezlobila. „Nikdo z rodiny to nečekal, ani jeho psychiatři. I oni byli zaskočeni, protože tatínek holdoval celý život černému humoru. Vůbec jsme netušili, že by se k něčemu takovému odhodlal,“ popsala Brodská.

Podle ní málokdo věděl, že jejího otce před natáčením filmu Babí léto postihla velká mozková příhoda. „Tenkrát ho vrtulníkem přepravili do Vojenské nemocnice a měl ho operovat pan profesor Beneš. Rozsah krvácení byl tak velký, že si říkal, zda to má vůbec smysl. Přemluvil ho jeho otec, který říkal: Zkus Bróďu odoperovat, je stejně starý jako já, aspoň to zkus,“ vzpomínala Brodská. Operace byla nakonec úspěšná. „A tatínek do roka natočil Babí léto, což je úplný zázrak,“ dodala.

Myslí si, že se její otec tehdy hodně bál, aby se znovu nedostal do stejné situace. „Strašně ho zasáhlo, když se Stellou Zázvorkou navštívili v nemocnici pana Horníčka a viděl tu bezmoc člověka, který musí být odkázaný na ostatní,“ řekla Brodská, podle níž právě to její otec nechtěl zažít.

Tagy: