Exkluzivně z Floridy: V Miami je klid, před volebními místnostmi se agituje

Vypravil jsem se v hlavní den voleb navštívit jednu z volebních místností v Miami. Ke svému překvapení jsem se dostal až do volební místnosti. A několik věcí mě na amerických volbách překvapilo.

Najít ve městě volební místnost není problém, existuje na to mobilní aplikace. Bez ní byste ale byli ztraceni, volební místnosti nejsou nějak výrazně označeny, nevedou k nim žádné navigační prvky. Tohle je vstup do jedné z nich:

Domluvit se s ochrankou před vstupem do budovy, že jen nahlédnu dovnitř, bylo snadné. Na další ochranku, přísnější a v jiných uniformách, jsem narazil po vstupu do přízemí. Tam je voličům scanem měřena teplota a dovnitř není puštěn nikdo, kdo má teplotu. Já sice teplotu neměl, neměl jsem ale ani oprávnění volit. Přesto mě pánové nakonec nahoru pustili:

Poté, co jsem vystoupal do patra s volební místností, se ale už tamní ochrance má účast nelíbila a musel jsem se rozloučit. Fotku, na níž je vidět, že je pořízená trochu tajně, ale mám. Volební místnost se od té české nijak zásadně neliší. Malé stolky s plentami pro voliče, za stolem sedící volební komise. Jen volební urna chybí, u stolku pro voliče se totiž hlasuje na volebním terminálu:

Co mě ale překvapilo nejvíc: Zhruba 50 metrů od volební místnosti stále probíhá agitace voličů. To by v ČR asi neprošlo. U téhle stáli podporovatelé demokratů, kteří krom svých idejí nabízeli i nějaký ten proviant: