Expert za devět miliard. Legendární Brady usedne za mikrofon a vydělá si víc než jako hráč

Sport je jako droga, zvlášť při veleúspěšné kariéře se ho vzdává těžko. Vyprávět by o tom mohl zřejmě nejlepší hráč amerického fotbalu všech dob Tom Brady. I přes to, že mu v létě bude 45 let, zůstává závislým a stále je profesionálem. A i když by před sebou měl mít asi už opravdu poslední sezonu, v zámořské NFL se chce pohybovat nadále. U show ho udrží monstrózní nabídka americké televizní stanice Fox.

Ta chtěla Bradyho služby tak moc, že mu za ně zaplatí více, než si vydělal za celou profesionální kariéru trvající od začátku tisíciletí. A to je co říct, protože včetně nadcházející sezony si hvězdný quarterback vydělá 333 milionů dolarů, zhruba osm miliard korun. Za komentování výkonů svých následovníků si podle čerstvě podepsaného kontraktu na deset let přijde na 375 milionů dolarů – více než devět miliard korun. O výši sumy informoval web deníku New York Post.

Tím se stane nejlépe placeným expertem na světě. V bohatém království s názvem NFL zatím nejhonosnějšími smlouvami mezi experty disponovali shodně Tony Romo a Troy Aikman s částkou 18 milionů dolarů ročně. Brady je s 37,5 milionu za sezonu s přehledem strčí do kapsy.

Tak drahý kontrakt se může na první pohled zdát přemrštěný. Ale posadit hráče Tampy Bay Buccaneers za mikrofon je tak unikátní záležitostí, že by toho stanice ve finále neměla litovat. Je to něco, jako kdyby v České republice spolukomentoval zápasy hokejové extraligy Jaromír Jágr. Každý by chtěl minimálně na začátku slyšet, jak si povede absolutní legenda svého sportu v nové roli, jaké trefné poznámky utrousí.

Těším se. Ale napřed rozdělaná práce na hřišti

V americkém prostředí představuje vysílání NFL tvrdý souboj mezi jednotlivými médii. Jako u hráčů dochází i u expertů a komentátorů k drahým přestupům, které mají zajistit, že daná stanice prodá svůj přenos co nejvíce lidem. A kdo jiný by měl donutit nerozhodné diváky přepnout a vykašlat se na jiné kanály než vítěz rekordních sedmi Super Bowlů? Jednoznačný trumf v konkurenční šarvátce.

Zatím má Brady bez jakýchkoliv předchozích zkušeností s komentováním dost času sbírat inspiraci a připravovat se. Kdyby zůstalo u původního rozhodnutí, mohl diváky u televizních obrazovek zásobovat moudry ten nejhvězdnější expert všech dob už letos. Rodák z kalifornského San Matea v únoru ukončil kariéru. Nikdo se nedivil. V americkém fotbale dosáhl na vše možné i nemožné, bylo mu 44 let.

Jenže v důchodu vydržel pouhých šest týdnů. „Ty poslední dva měsíce jsem si uvědomil, že moje místo je stále na hřišti a ne v ochozech. Ten čas teprve nastane, ale teď ještě ne. Miluji své spoluhráče a rodinu, která mě podporuje. Vracím se zpátky ke své 23. sezoně v dresu Tampy. Mám tu nějakou rozdělanou práci,“ oznámil.

Rozdělanou prací myslel to, že s Tampou vypadl naposledy ve čtvrtfinále. A chtěl by po šesti získaných prstenech v dresu New England Patriots mít dva artefakty i s floridskou organizací. Už teď se mu přezdívá Lord of the Rings, Pán prstenů.

„Těším se,“ reagoval na to, když stanice Fox oznámila, jaká posila rozšíří její řady. „Ale ještě je tu hodně rozdělané práce na hřišti s Buccaneers,“ připomněl následně, že i přes pokročilý věk nemůže být o nedostatku motivace řeč.

Jisté je, že ať už prstenů navlékne jakýkoliv počet, po gigantických stadionech NFL bude cestovat dál.

Tagy: