Ze sv. Václava se můžeme poučit i dnes, říká expert. Proč se českým patronem stál právě on?

Historik Jaroslav Šebek byl hostem pořadu Inteview

Oslavy dne české státnosti a svatého Václava. Jak probíhaly?

Se svatým Václavem se i v současnosti pojí několik rovin, a to například důraz na vzdělanost. V Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS to řekl historik Jaroslav Šebek. Vysvětlil také, proč se patronem českých zemí stal právě on.

Symbolem české státnosti se podle Šebka stal svatý Václav hned z několika důvodů. „Byl prvním světcem českého původu a současně členem vládnoucího rodu Přemyslovců, takže v jeho osobě se spojovala idea české státnosti s osudem světce,“ řekl pro CNN Prima NEWS historik.

ČTĚTE TAKÉ: Budoucí vláda bude stát před velmi složitým úkolem, řekl Pilný. Zmínil zavedení nových daní

Svatý Václav byl podle Šebka oblíbenou postavou české historie po dlouhá staletí, a to také v dobách, které katolické církvi na našem území zrovna nepřály. Na mysli měl například období husitských válek.

Odkaz svatého Václava je podle historika aktuální i dnes a lze si z něj brát příklad v několika rovinách. „Byl to například jeho důraz na to, aby byla naše společnost vzdělaná, aby se u nás podporovalo školství a vzdělání, o což se i on sám za své vlády snažil,“ sdělil Šebek.

„Současně lze v jeho ideálech nalézt výzvu pro veřejné činitele, aby nemysleli jen na své zájmy, ale aby brali v úvahu i veřejný zájem,“ dodal Šebek. V neposlední řadě je podle něj svatý Václav postavou, která nám něco říká o našich kořenech, minulosti a identitě.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Šance na nový začátek. Bezdomovci v Plzni si staví svépomocí domek, mají se naučit pracovat

Tagy:
historie školství náboženství CNN Prima NEWS vzdělání Jaroslav Šebek Přemyslovci Katolická církev Husitské války Svatý Václav