Šance na nový začátek. Bezdomovci v Plzni si staví svépomocí domek, mají se naučit pracovat

Bezdomovci v Plzni si staví vlastní domek.

Bezdomovci v Plzni si staví vlastní domek

Vlastní domek si za podpory neziskové organizace a města staví další pár bezdomovců v Plzni. První mobilní obydlí si zbudovala dvojice Tonda a Stáňa a od května v něm bydlí. Autoři projektu věří, že si lidé bez domova budou vlastnoručně vybudovaného bydlení vážit.

Stovky hodin strávil bezdomovecký pár na úpravách mobilního dřevěného domku, který se na konci května stal jejich obydlím. „Stavět začali zhruba před čtyřmi měsíci. Chodili na pět dní v týdnu na čtyři hodiny a odpracovali celkem 300 hodin,“ popsal koncem května ředitel spolku SISU Martin Hruška, který za projektem stojí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Muž, který napadl dvě ženy v Plzni, byl sám obětí znásilnění. Hrozí mu deset let vězení

Pro Tondu a Stáňu to je nová šance, jak se po několika letech dostat z ulice a sehnat místo, kde mají zázemí. „Je to střecha nad hlavou. Jsem měla veliký stan, přes to plachtu, tam jsem taky měla ohniště,“ popsala Stáňa své předchozí bydlení. V novém domku má jen nejzákladnější vybavení, podle Hrušky by měli tito lidé získat pracovní návyky, smysl pro povinnost a základní režim.

„Jedním z hlavních přínosů je možnost nácviku pracovních návyků. Pro osoby bez přístřeší je těžké nastoupit do práce a hned pracovat pět dní v týdnu osm hodin denně. Díky podílení se na stavbě příbytku se naučí pracovním povinnostem, určitému režimu a dodržování pravidel,“ vysvětlil ředitel spolku.

Dvojice má za úkol hlídat odstavné parkoviště. „Tonda a Stáňa měli v podstatě první záchyt člověka, který se dobýval na parkoviště. V tu chvíli volali mě a já kontaktoval policii,“ líčil Hruška. Dvojice také uklízela okolí.

Od začátku září staví podobný mobilní domek také další dvojice. „Palubky jsme řezali, natírali jsme, vatu jsme dávali dovnitř,“ popsal práci bezdomovec Juraj. „Já jsem vyučenej jako zedník a zedník musí umět i trochu tý truhlařiny,“ dodal Miro.

„Materiál na domek vyjde kolem 60 tisíc korun a tím, že se na tom klienti podílí, tak se ušetří především na práci,“ prozradil detaily Hruška.

Stavbu domku financuje nezisková organizace z darů a dotace, kterou se jim podařilo získat od města. „Je to vlastně taková kapka v moři, snažíme se pomoct lidem, kteří jsou motivovaní a mají zájem dostat se z ulice,“ sdělil místostarosta části Plzeň 3 Ladislav Nový (STAN). Pokud vše půjde bez problémů, mohl by druhý domek stát na záchytném parkovišti v Plzni už na začátku prosince.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Do Česka se po 15 letech vrátila nebezpečná nákaza. Uhynul na ni beran, dělají se opatření

Tagy: