Útoky přes pagery? Podivné exploze zabíjejí v Libanonu, tisíce lidí utrpěly zranění

Zraněný obyvatel Bejrútu po masové explozi komunikátorů.

Výbuch pagerů v Libanonu

Exploze osobních komunikačních zařízení v úterý v Libanonu zabily devět lidí, dalších přibližně 2 750 je zraněno. Zhruba 200 jich je v kritickém stavu. Informovalo o tom libanonské ministerstvo zdravotnictví, které dříve uvádělo osm mrtvých, píše agentura AFP. Libanonské hnutí Hizballáh potvrdilo, že zemřeli dva jeho členové a jedno dítě. Podle íránské agentury Mehr byl zraněn i íránský velvyslanec v Bejrútu Modžtaba Amání. Libanonská vláda i Hizballáh přisuzují záležitost Izraeli. Ten událost nekomentoval. Podobné exploze byly zaznamenány i v Sýrii.

Výbuchy podle Hizballáhu zabily tři lidi včetně jednoho dítěte. Podle agentury AFP se jednalo o dceru jednoho poslance za Hizballáh, upřesnila agentura AP. Další zdroje, které citují agentury AP a Reuters, tvrdí, že mezi zabitými je syn poslance za Hizballáh a mezi zraněnými je řada synů vysokých představitelů hnutí.

Hizballáh uvedl, že za výbuchy je plně odpovědný Izrael, který za jeho čin stihne trest. Libanonské ministerstvo informací oznámilo, že exploze vláda považuje za „izraelskou agresi“, napsala agentura Reuters. Libanonská diplomacie uvedla, že se jedná o „vědomé a nebezpečné navyšování napětí ze strany Izraele“. Připravuje kvůli tomu stížnost adresovanou Radě bezpečnosti OSN. Izrael výbuchy oficiálně nekomentoval.

ČTĚTE DÁLE: Netanjahu je pan Smrt. Za dohodu o propuštění rukojmích demonstrovaly tisíce Izraelců

Podle agentur výbuchy začaly v úterý odpoledne a trvaly celkem hodinu. Zařízení se začala přehřívat a pak vybuchla, napsala agentura AP. Není však jasné, co takové neobvyklé chování přístrojů odstartovalo. Podle zdroje agentury AFP explodovala zařízení, které nedávno dovezl do země Hizballáh. Stejnou informaci potvrdily zdroje agentuře Reuters. Podle médií vybuchla i zařízení, která měli příslušníci Hizballáhu v Sýrii.

Podle agentur vyzvaly kvůli vysokému počtu zraněných nemocnice v Bejrútu, na jihu Libanonu a v dalších oblastech, kde je silná přítomnost Hizballáhu, k darování krve. Velký počet lidí čekajících na ošetření v nemocnicích, v nichž někteří byli ve vážném stavu, potvrdili i spolupracovníci agentury AP. Ministerstvo zdravotnictví dodalo, že častá jsou zranění břicha, rukou či obličeje.

Íránská média uvedla, že velvyslanec Amání je na pozorování v nemocnici a jeho zranění nejsou vážná.

Výbuchy označilo za součást izraelské agrese v regionu teroristické hnutí Hamás, které je spojencem Hizballáhu. Také Írán, který je sponzorem Hizballáhu, hovoří o izraelském útoku. Americká diplomacie uvedla, že neví, kdo stojí za výbuchy, a shromažďuje o tom poznatky. Vyzvala Írán, aby se zdržel činů, které by mohly zvýšit napětí v regionu.

Hizballáh používá pagery místo telefonů

Hizballáh útočí na sever Izraele od loňského října, tedy od začátku konfliktu v Pásmu Gazy mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Izrael na pozice Hizballáhu v různých částech Libanonu útočí ze vzduchu a již zabil několik stovek členů tohoto hnutí.

Pagery a další podobná zařízení, která byla ve světě v uplynulých letech většinou nahrazena mobilními telefony, stále využívají některé instituce a země kvůli údajné větší spolehlivosti sítě. Podle agentury AFP má Hizballáh vlastní síť pagerů a jejich pomocí například svolává své členy. V minulosti Hizballáh vyzval své členy, aby nepoužívali mobilní telefony, protože Izrael je může odposlouchávat a sledovat jejich pozici.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izraelští vojáci našli těla šesti rukojmích Hamásu. Teroristé je zabili krátce předtím, tvrdí

Tagy:
společnost výbuch hodnoty Libanon Hizballáh smrt a umírání konflikt, válka a mír katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události