Netanjahu je pan Smrt. Za dohodu o propuštění rukojmích demonstrovaly tisíce Izraelců

V Tel Avivu a dalších izraelských městech v sobotu demonstrovaly tisíce lidí za dohodu o propuštění rukojmích ze zajetí, ve kterém je drží palestinská teroristická skupina Hamás. Mnozí se obávají, že taková dohoda by mohla být poslední šancí pro rukojmí. Hněv na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua je velký, píše agentura DPA.

Protestující nesli izraelské vlajky a transparenty s požadavky na okamžité propuštění rukojmích v Pásmu Gazy a na uspořádání nových voleb. V Tel Avivu došlo ke střetům mezi policisty a demonstranty.

ČTĚTE TAKÉ: Průlom v Gaze? Izrael podle Blinkena souhlasí s nejnovějším americkým návrhem o příměří

Při setkání před velitelstvím izraelské armády v Tel Avivu obvinili příbuzní premiéra, že rukojmí opustil. „Netanjahu není pan Bezpečnost, je to pan Smrt,“ řekla matka jednoho z rukojmích. Současný premiér se v minulosti často označoval za pana Bezpečnost, který na rozdíl od svých politických oponentů jako jediný dokáže zajistit bezpečnost Izraele.

Ozbrojenci Hamásu a jejich spojenci loni 7. října v izraelském pohraničí pozabíjeli na 1200 lidí a dalších asi 250 unesli jako rukojmí. Malou část rukojmích hnutí propustilo, část osvobodila izraelská armáda, některé omylem zabili izraelští vojáci při následné vojenské ofenzivě v Gaze. Podle serveru The Times of Israel zůstává v zajetí ještě 104 lidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izraelci nalezli mrtvá těla rukojmích v Pásmu Gazy. Odvlekli je tam teroristé z Hamásu

Tagy:
válka Izrael terorismus politika Tel Aviv Pásmo Gazy Hamás Benjamin Netanjahu rukojmí Izraelské obranné síly konflikt, válka a mír občanské protesty