Extrémně rychlé nabíjení. Nový mobil od Realme umí dobít celou baterii jen za 15 minut

Honba výrobců mobilních telefonů za co nejrychlejším nabíjením pokračuje. Ještě nedávno se technologičtí nadšenci radovali z mobilů, které zvládnout dobít celou baterii za pouhou půlhodinu. Společnost Realme se ale nyní chlubí polovičním časem – její nedávno představený model GT Neo 3 dokáže naplnit kapacitu baterie „z nuly na sto“ už za 15 minut. Mobil si prozatím užijí jen čínští zákazníci, brzy by ale mohl dorazit i na evropský trh.

O nové řadě mobilních telefonů s extrémně rychlým nabíjením byla v krátkosti řeč už na březnové technologické výstavě MWC v Barceloně, k jejímu úplnému odhalení ale došlo až nedávno v Číně. Středobodem mobilu je nová technologie, které podporuje nabíjení o vysokém výkonu 100 až 200 W.

V praxi to znamená, že úplné dobití GT Neo 3 přes kabel bude otázkou pouhých 15 minut, přičemž polovinu kapacity zvládne dodávaná 150W nabíječka i za pět minut. Je na místě podotknout, že se to týká verze telefonu s 4 500 mAh baterií. K mání má být totiž také verze mobilu se silnější baterií o kapacitě 5 000 mAh, ale pomalejším nabíjením.

Jak na tom bude chlazení telefonu či životnost samotné baterie, ukážou až první hardwarové testy, přinejmenším papírově ale jde o velký technologický pokrok.

Co do výkonu by měl podle prvních ohlasů stačit na náročné aplikace i nové objemné videohry. Jádro mobilu tvoří čerstvě vyvinutý osmijádrový čip Dimensity 8100 od Mediateku, v nabídce budou varianty telefonů s 6, 8 nebo 12 GB RAM. V případě úložného prostoru budou k dispozici dvě verze, 128 a 256 GB. Samotný mobil běží na nejnovější verzi operačního systému Android 12.

Mobil brzy zamíří i do Evropy

Realme GT Neo 3 nebude pozadu ani v případě jiných parametrů. Výrobce vsadil na 6,7“ AMOLED displej s obnovovací frekvencí 120 Hz. Potěší i hlavní fotoaparát o rozlišení 50 megapixelů se zabudovanou optickou stabilizací a snímačem od Sony.

V čem naopak spíše zklame, je 8megapixelový širokoúhlý objektiv a tradičně málokdy použitelný 2megapixelový makro foťák. Lepší fotografickou výbavu má prémiový model Realme GT 2 Pro, který se dočkal odhalení již na konci února.

Vizuální stránka potěší milovníky závodních aut – výrobce se inspiroval designem závodních aut ze slavné série Gran Turismo. V současnosti je model GT Neo 3 dostupný jen pro čínský trh, do Evropy by ale mohl podle společnosti Realme zamířit v nejbližších měsících. Cena pro zákazníky v EU je zatím velkou neznámou.

Tagy: