Faerské ostrovy otevřely unikátní podmořský tunel i s dechberoucí křižovatkou

Na Faerských ostrovech byl v sobotu otevřen systém 11 kilometrů dlouhých podmořských tunelů i s kruhovým objezdem. Spojují metropoli souostroví Tórshavn s druhým největším faerským ostrovem Eysturoy.

Komplex podmořských tunelů má primárně za úkol zkrátit lidem dobu cestování mezi městy. Díky tomu se doba přesunu mezi Tórshavnem a městy Runavík a Strendur zkrátí ze 64 minut na 16. Do Klaksvíku, který je druhým největším městem na Faerských ostrovech, bude cesta z Tórshavnu taky o poznání kratší — doteď trvala 68 minut, nyní zabere jen 36.

Kruhový objezd 187 metrů pod mořem je centrem nové tunelové sítě a klidně může mít ambice stát se i turistickou atrakcí. Pravidelné střídání modré, žluté a zelené barvy, kterými je křižovatka nasvícena, vytváří scénu jako z jiného světa.

Pro místního umělce Tróndura Paturssona, který kruhový objezd navrhl, dílo symbolizuje cestu ze tmy vstříc světlu. Má ale připomínat i faerský řetězový tanec, při němž se lidé drží za ruce a propojují se v kruzích.

Faerské souostroví tvoří 18 ostrovů, které se nacházejí na půl cesty mezi Islandem a Skotskem. Pověstné jsou především tím, že zde žije více ovcí než lidí. Zatímco obyvatel je 50 tisíc, počet ovcí dosahuje 80 tisíc. Politicky jsou Faerské ostrovy součástí Dánského království, i přesto ale mají velkou míru autonomie.

Tagy: