Farář rozdupáním dýní rozčílil biskupství, nyní se kaje. To jsme nezažili, žasne vikář

Obcí Kurdějov na Břeclavsku poslední dny rezonuje netradiční kauza. Tamní farář a exorcista Jaromír Smejkal dětem rozdupal jejich vyřezané dýně, které si s rodiči vyrobily a následně jimi vyzdobily park poblíž kostela. Domníval se, že uctívají Satana. Občané i biskupství jsou v šoku. Farář se nyní rozhodl svůj čin vysvětlit.

O ničem jiném se teď ve vesnici Kurdějov na Břeclavsku, kde žije necelých 500 obyvatel, nemluví. Děti se svými rodiči si v rámci akce Dýňování vyřezaly dýně, kterými následně vyzdobily park poblíž tamního kostela. Jaké bylo jejich zděšení, když je následující den uviděly rozkopané a zničené. Podobně dopadl i druhý pokus o den později. Dětem zbyly jen oči pro pláč.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Muž v obří vydlabané dýni na řece ujel 61 kilometrů. Rekord překonal v den svých 60. narozenin

Jak se ukázalo, vandalství má na svědomí místní farář a exorcista Jaromír Smejkal, který se k činu přihlásil. Zatímco ještě před několika dny telefon nebral a s médií nekomunikoval, nyní napsal dopis, který adresoval starostovi obce a za své počínání se omluvil. Neměl prý tušení, že se jednalo o obecní akci a výtvory dětí. „Netěší mě někoho zraňovat, a tím spíše děti, proto se omlouvám. Kdybych to věděl, navzdory mé povinnosti jednat proti zlu rozhodně a radikálně, bych zvážil okolnost, že se také dotýkám citů bližních, zvláště dětí. A tomu bych přizpůsobil vnější projev svého činu,“ napsal v něm mimo jiné kurdějovský farář.

Občané zuří, biskupství jednání faráře odsoudilo

Farář dodal, že došlo ke kolizi dvou světů – náboženského a světonázorového. „Věřím, že nikdo z obyvatel, kteří před naším ‚svatostánkem‘ umístili ‚symboly duchů (zla)‘, nechtěl vyjádřit pohrdání tím, co je nám, katolíkům, svaté. Že jednali v nevědomosti, a tak nikoho neviním,“ stálo také v jeho dopise.

Počínání faráře odsoudila nejen většina místních občanů, ale také biskupství. „Jeho chování je z mého pohledu neadekvátní. Nešťastná situace v Kurdějově mě mrzí, což jsem vyjádřil i písemnou omluvou adresovanou panu starostovi a zastupitelům obce. S podobným jednáním jsme se zatím nesetkali u žádného z našich kněží,“ uvedl pro deník Blesk vikář brněnské diecéze Pavel Kafka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sousedské hádky o listí v okapu končí u soudu. Kdo je v právu a jak při sporu postupovat?

Tagy:
dýně Satan okres Břeclav biskupství Pavel Kafka Kurdějov Jaromír Václav Šmejkal