Rozšlapané dýně v obci Kurdějov. Dětem je měl zničit místní farář, prý jsou dílem Satana

Dýňování, tak se jmenovala akce v moravské obci Kurdějov, kde se setkaly rodiny s dětmi, vyřezávaly dýně a popíjely svařák. Bohužel ale došlo k incidentu, který v místních zanechal hořkou pachuť: Druhý den totiž dýně našli rozšlapané. Zničit je měl místní farář, prý z důvodu, že se jedná o Satanovo dílo. Redakce CNN Prima NEWS faráře kontaktovala, ten ale nezvedal telefon, ani nereagoval na SMS zprávu.

„Včerejší Dýňování a lampionový průvod měl skvělou atmosféru plnou pohody a dětského nadšení. Myslíme si, že i dospělí se skvěle bavili, když viděli nadšení v očích svých dětí a vnoučat. Oč horší je dnešní ráno. Dotyčného vandala, který dětem zničil jejich potěšení, asi nenajdeme, ale věříme, že si tento příspěvek čte a je mu ze sebe samotného zle,“ objevilo se v pondělí na Facebooku obce Kurdějov.

Včerejší Dýňování a lampionový průvod měl skvělou atmosféru plnou pohody, dětského nadšení a myslíme, že i dospělí se...

Posted by Obec Kurdějov on Sunday, October 15, 2023

Nepochopitelný čin v místních vzbudil okamžitě řadu emocí, od nepochopení až po vztek a naštvání. „Není nic horšího než zkazit radost dětem,“ ozývalo se v komentářích. Jeden z místních se pro zklidnění situace rozhodl, že nakoupí dýně nové, aby si děti mohly výtvory znovu vyrobit. Bohužel ale ani druhý pokus nebyl nic platný a dýně v úterý odpoledne někdo opět poničil.

ČTĚTE TAKÉ: Panika v tlačenici na diskotéce: Ve Slušovicích se loni zranilo 12 lidí, případ řeší soud

Obyvatelé Kurdějova se proto rozhodli záležitost nenechat jen tak a jednat. Stopy je zavedly až k místnímu faráři, který si měl na výskyt dýní v blízkosti kostela stěžovat i na místním úřadě, uvedl zdroj CNN Prima NEWS a dodal, že lidé si v tu chvíli dali věci do souvislostí.

Richard Homola, jeden z místních, se rozhodl faráře kontaktovat a poté se o setkání podělil ve videu. „Pan farář se přiznal, že dýně rozšlapal, rozšlapal je poprvé, rozšlapal je podruhé, jsou to prý nějaké Satanovy výtvory a to je v rozporu s jeho názorem,“ uvedl Homola ve videu sdíleném na Facebooku, kde celý případ i rozhovor s farářem popisuje. Kromě toho dodává, že farářovo přiznání má nahrané a z důvodu GDPR mu nepřišlo vhodné ho zveřejnit na sociálních sítích. Farář prý o tom, že je nahráván, věděl.

„Když děti v parku rozsvěcí dýně, je to pro něj prý stejné, jako by mu na plot věšely hákové kříže,“ citoval Homola faráře a dodal, že podle něj takový farář už nemá v církvi co dělat.

Podobného názoru je i další z místních, kterého redakce oslovila. Podle něj byl farář ale až dosud bezproblémový: „V Kurdějově působí už asi dvacet let, společně s panem Jindřichem Vobořilem tam otevřeli nadaci Podané ruce, která se zaměřuje na boj proti drogám. Teď u něj ale nastala změna a i za dýněmi vidí Satanovo dílo, tak přece normální farář nemluví,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sousedské hádky o listí v okapu končí i u soudu. Kdo je v právu a jak při sporu postupovat?

Tagy: