Farský kritizoval vládní balíček: Nulové daně na knihy a víno nemají logiku, vydělají dovozci

Místopředseda hnutí STAN Jan Farský promluvil o chybách konsolidačního balíčku.

K věci 23.5.2023

Nedokážu ekonomicky vysvětlit, proč by měly knihy spadnout do nulové sazby DPH ani proč nebyla uvalena spotřební daň na tiché víno. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to prohlásil místopředseda hnutí STAN Jan Farský s tím, že v obou těchto bodech příliš logiky nevidí. Dokázal by si však představit variantu, že by se na knihy uplatňovala snížená sazba DPH. V případě vína tomu ale nerozumí vůbec, jelikož místo českých a moravských vinařů na tom vydělají spíše dovozci.

Balíček je ale dle něj kompletním návrhem vlády a každému se na něm něco líbí a něco ne. „Bylo třeba hledat kompromis,“ připomněl Farský, čímž nepřímo reagoval i na slova šéfredaktora týdeníku Echo24 Dalibora Balšínka, který v pondělním vysílání pořadu K věci uvedl, že právě zástupci STAN a KDU-ČSL v konsolidačním balíčku prosadili své zájmy nejvíce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Švihlíková: Vládní balíček dostane Česko do velkých potíží. Nejvíce dopadne na zaměstnance

Opravdový souboj ale dle bývalého poslance hnutí STAN začne teprve v okamžiku, kdy resorty zahájí hledání úspor na svých účtech. Konsolidační balíček totiž obsahuje také omezování výdajů na straně státu – konkrétně vláda zamýšlí škrty na jednotlivých resortech ušetřit až desítky miliard korun. „Pak už skutečně nebudou znát ani bratra, ani sestru. A každý bude tu svoji hromádku financí, kterou má na starost, hájit. Debata bude ještě extrémně složitá a zajímavá právě z hlediska úspor. Ať už těch plošných, které jsou navrženy, nebo z hlediska škrtání dotací na jednotlivých resortech,“ doplnil Farský.

Celý rozhovor s místopředsedou hnutí STAN Janem Farským, ve kterém hodnotí například možné propouštění policistů nebo úvahy o své účasti ve volbách do Evropského parlamentu, si můžete pustit ve videu přímo v tomto článku.

Tagy:
daně Jan Farský hnutí STAN konsolidační balíček