Fascinující záběry: Obří písečná bouře pohltila čínské město, nebylo vidět na krok

Obří písečná bouře se prohnala městem Tun-chuang

Obří písečná bouře pohltila čínské město (zdroj: CNN, CCTV)

Čínským městem Tun-chuang se v neděli prohnala mohutná písečná bouře. Záběry z kamer ukazují, jak se prakticky celé město zahalilo do obrovského oblaku písku. Během několika málo minut nastala uprostřed dne téměř úplná tma a do akce museli policisté.

Tun-chuang leží na okraju pouště Gobi, takže jsou jeho obyvatelé na občasné písečné bouře zvyklí. Ta nedělní ale byla jiná. Čínská státní agentura informuje, že město pohltil několik stovek metrů vysoký sloupec písku a prachu. Viditelnost téměř okamžitě klesla na minimum, v některých místech i na méně než pět metrů. Na 200 000 obyvatel se ocitlo ve tmě.

Tápajícím řidičům na dálnici museli pomáhat policisté. Navigovali je na bezpečná místa, kde mohli zastavit a počkat, až se bouře prožene.

Podobná bouře letos v květnu postihla také metropoli Peking. Letiště tehdy zrušila na 400 letů. Stále častější písečné bouře jsou důsledkem odlesňování a eroze půdy v severní části Číny. Vláda se už pokusila vytvořit speciální vzdušné koridory a rovněž plánuje vybudovat „velkou zelenou zeď“ ze stromů.

Tagy: