Fiala k odborům: Chcete, abychom se zadlužovali? Musíme provést úsporné kroky, ne ustupovat

Premiér Petr Fiala (ODS)

Tiskový brífink Petra Fialy ke stávkám

Jednoznačně odmítám tvrzení, že vláda nejedná s odbory, prohlásil před pondělní stávkou premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci v Brně. Kabinet podle něj před protesty nehodlá ustoupit. Kroky, které musí udělat, prý možná nejsou populární, ale jsou nutné. Vláda voličům slíbila, že dá dohromady veřejné finance, a schválený ozdravný balíček a připravovaná důchodová reforma jsou tak podle premiéra nezbytné.

Ministři podle premiéra s odbory pravidelně jednají, odboráři jsou navíc členy různých pracovních skupin. „Ten dialog je vlastně permanentní a mohl by fungovat dobře pouze za předpokladu, že zájem domluvit se mají obě strany. Je to vláda, která má zájem se domluvit se sociálními partnery,“ řekl Fiala.

ČTĚTE TAKÉ: Dvě třetiny Čechů podporují stávku. Většina se ale protestu nezúčastní, ukazuje průzkum

Nerozumí tomu, proč odboráři protestují. Stávky prý přišly pozdě, ozdravný balíček je totiž schválený a prošel po rozsáhlých diskusích oběma komorami parlamentu. „To není za pět minut dvanáct, to je proces minutu po dvanácté,“ okomentoval situaci Fiala.

Ozdravný balíček je podle něj naprosto nezbytná věc k tomu, aby se stát dál nezadlužoval a nedostal se do situace, kdy by nezvládl svou ekonomiku. „Odbory chtějí, abychom dál žili na dluh,“ uvedl Fiala.

Kroky, které vláda nachystala, jsou nutné, uvedl Fiala. „Nejsme připraveni ustupovat, protože není kam. Kdybychom ustoupili, ustoupíme dobré budoucnosti této země, udržitelné ekonomice, udržitelnému financování našeho státu. A to udělat nemůžeme.“

„Jsem připraven vždy jednat, ale ne pod tlakem, ne za této atmosféry, to nemá žádné jednání smysl. Až se odbory budou chtít vrátit ke konstruktivnímu jednání a nebude to pod tlakem a hrozbou dalších protestů, tak jsme samozřejmě připraveni jednat,“ řekl Fiala.

Stávku rozdmýchávají nepravdivé informace

Za stávkou ve školství a dalšími protesty vidí snahu odborářských předáků zviditelnit se. „Jako rukojmí drží celou zemi a její zdravou budoucnost,“ prohlásil ministerský předseda.

Vláda podle Fialy možná dělá chyby jako každá jiná na světě, ale plní sliby, se kterými získala důvěru voličů. Tvrdí, že kolem stávky kolují nepravdivé informace, které ovlivňují protestující. „Nebudou se masivně rušit nepedagogická místa ani rozdělené třídy,“ uvedl Fiala. „Vláda i v rozpočtově složitých dobách přidává do školství peníze, zůstává pro ni prioritou a usiluje o zvýšení atraktivity učitelského povolání,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Školství chybí vize a regionům peníze, tvrdí odbory. Máte nejasné požadavky, brání se vláda

Tagy: