Fiala z SPD: Stát má škrtat agendy, ne platy lidí. Doporučení nepotřebuji, opáčil Výborný

Ministr zemědělství Marek Výborný a předseda klubu SPD Radim Fiala

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 15.10.2023

Vládní škrty se staly předmětem sporu mezi opozičním poslancem SPD Radimem Fialou a ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL). Fiala v pořadu Partie Terezie Tománkové kabinetu vytkl, že dva a půl roku nic nedělal a nyní provádí razantní škrty. Výborný to odmítl s tím, že on sám nepotřebuje žádné rady. Na ministerstvu zemědělství prý totiž lidovecký zástupce ruší tabulková místa a agendy.

Kromě škrtů vyčetl Fiala vládě i její další politiku. Podle něj totiž není dostatečně koncepční a dlouhodobě připravená. Zástupce hnutí SPD jako příklad uvedl snížení platů státních zaměstnanců o devět miliard korun. „Jsem přesvědčen, že se to má dělat jinak a měl by přijít někdo, kdo zruší agendy a až poté šetří na zaměstnancích. Potřeba je i reforma sociálních dávek, aby lidé, kteří nepracují 30 let, nedostávali peníze,“ řekl Fiala v pořadu Partie na CNN Prima NEWS.

Podle něj by se revizí sociálních dávek mohla ušetřit minimálně miliarda. „Další věc jsou dvě procenta HDP na armádu. To je 150 miliard korun ročně. Jsem přesvědčen, že armáda nemá žádnou koncepci. Nepotřebujeme 150 miliard, stačí 100 miliard korun,“ pokračoval Fiala s kritikou.

Výborný ale jeho slova odmítl. „Dělám všechno pro to, aby se platy státních zaměstnanců nesnižovaly. Je to odpovědnost každého a já tato doporučení úplně nepotřebuji,“ řekl v reakci.

Ministr zemědělství obvinil svého oponenta ze šíření poplašné zprávy kvůli jeho tvrzení, že se budou platy zaměstnanců snižovat. „Nic takového nenastane. Musíme stát zeštíhlit. Je to o efektivitě a důležitá je také elektronizace státní správy,“ zdůraznil Výborný.

Konsolidační balíček zvýší daně, varuje Fiala

Opoziční politik SPD v diskuzi také upozornil, že úsporný balíček přinese největší a nejplošnější zvyšování daní od roku 1989. „Konsolidovat veřejné finance potřebujeme. To víme. Nemá to ale žádný systém a žádnou strukturu. Je spousta jiných věcí, kam měla vláda směrovat své úsilí. Hlavně šetřit na výdajích a nezvyšovat daně,“ řekl Fiala směrem k Výbornému.

Ministr ale odmítl, že konsolidační balíček nepřinese úspory, a dokládal to na svém resortu: „Škrtneme 10,7 miliardy korun. Neškrtá se u potřebných věcí, jako je podpora pěstitelů chmele nebo dotace pro ovocné sady, ale velké firmy, které vykazují zisky a byly zvyklé na investiční dotace, si budou muset pomoct samy.“

Tagy:
KDU-ČSL Marek Výborný Svoboda a přímá demokracie Ministerstvo zemědělství České republiky