Výborný: Jakkoli jsem duší učitel, ministru školství s rozpočtem nepomůžu

Ministr zemědělství Marek Výborný

CO NA TO MINISTR (37)

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) je smířený se škrty v rozpočtu na příští rok, řekl v pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS. Resortu bude chybět až pět miliard korun. Výborný se současně vyjádřil k ministerstvu školství, které je mu blízké vzhledem k jeho původní profesi. Jako učitel totiž nevidí rád škrty na ministerstvu školství, přesto svému kolegovi nemůže pomoci.

Výborný prohlásil, že nejprve bude šetřit uvnitř ministerstva zemědělství. V minulosti se už podle něj zrušilo 21 míst. Další budou pokračovat a podívat se chce i na pozice v podřízených organizacích resortu. „Neohrozíme fungování ministerstva. Je to o efektivitě práce. Nechci také snižovat platy,“ řekl Výborný.

ČTĚTE TAKÉ: Sledujeme tragickou hru na politiku. Vláda je beznadějná a opozice bez myšlenky, řekl Klaus

Šéf resortu zemědělství tvrdí, že by ministerstvo mělo uspořit půl miliardy korun, což představuje pět procent v rámci celého rozpočtu.

Lidovecký ministr se také vyjádřil k resortu školství, ke kterému má kladný vztah. Původní profesí je středoškolský učitel dějepisu, základů společenský věd či latiny. Ministerstvo školství by mělo v příštím roce přijít o 11,6 miliardy korun. „Skutečně nejsem takovým grantem a neřeknu ministru školství, ač jsem duší stále učitel, že mu pomůžu. To skutečně neumím,“ odpověděl Výborný na otázku, zda by se dalo s rozpočtem ministerstva něco dělat.

Na dotaz, kdy nastane razantnější zlevnění potravin, ministr prohlásil, že v některých případech to už nastává. Další snížení cen by mělo přijít v příštím roce kvůli přesunu potravin do nově vytvořené sazby DPH. Ceny potravin by měly klesnout o tři procentní body. „Vnímám férový příslib, že se od ledna projeví změna DPH na potravinách,“ řekl Výborný s tím, že slib dostal od zástupců obchodních řetězců.

Ministr dodal, že stále vytváří neformální tlak na všechny články řetězce u potravin. Tedy na zemědělce, potravináře a obchodníky. „Pro mě je důležité, aby se dodržovala pravidla. Marže a obchodní přirážky nejsou sprostá slova. Musí ale být korektní,“ dodal Výborný.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Levnější potraviny na obzoru?

Tagy: