Fico je velký přítel, napsal srbský prezident Vučič. Jsi další na řadě, vyhrožoval mu muž

Srbská policie zadržela muže, který je podezřelý, že vyhrožoval prezidentovi Aleksandru Vučičovi pod komentářem ke středečnímu útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Ve čtvrtek to podle srbských médií řekl srbský vicepremiér a ministr vnitra Ivica Dačić.

Vučić ve středu na sociální síti X napsal, že jej atentát na Fica šokoval. Slovenského premiéra označil za „velkého přítele Srbska i svého osobního“. „Drahý příteli, modlím se za tebe a za tvé zdraví,“ vzkázal Vučić Ficovi, který utrpěl mnohočetná poranění po útoku střelnou zbraní.

ČTĚTE TAKÉ: Zabijte ho, křičeli lidé na Ficova atentátníka. Komentátoři mluví o emočním „papiňáku“

Pod Vučičovým příspěvkem se vzápětí objevily hrozby, že je „další na řadě“ a že „brzy budeme číst podobné zprávy o tobě“.

Podle srbských úřadů je zadrženým muž z města Sombor na severozápadě země.

Polský premiér Donald Tusk ve čtvrtek na sociální síti X sdílel příspěvek, jehož autor napsal: „Slováci nám dali příklad, co udělat s Tuskem, pokud zničí obří chystaný dopravní uzel, který má vzniknout mezi Varšavou a Lodží“. Tusk k tomu dodal, že ve středu takových příspěvků bylo hodně.

Maďarský provládní Magyar Nemzet zase uvedl, že stoupenci opozičního politika Pétera Magyara diskutovali o „možném atentátu na premiéra Viktora Orbána“. Takové debaty prý příznivci Magyarovy strany TISZA uvedli na sociálních sítích a údajně se mezi nimi objevil také komentář, že „by neplakali, kdyby někdo zastřelil Viktora Orbána“. Péter Magyar v minulosti patřil mezi Orbánovy důležité spojence, nyní ale jeho vládu obviňuje z rozsáhlé korupce i toho, že kolem sebe vytvořila centralizovanou propagandistickou mašinérii.

Belgická rozhlasová stanice Waregem 1 stáhla z vysílání moderátora kvůli nevhodným výrokům souvisejícím s útokem na Fica. „Všem, kdo uvažují o zastřelení (belgického premiéra) Alexandera De Crooa, ale neodvažují se k tomu kvůli bezpečnostním opatřením okolo něj: vidíte, je možné vystřelit na premiéra. Takže bych řekl, abyste šli do toho,“ řekl moderátor podle agentury Belga. Premiér se kvůli tomuto výroku obrátil na policii, uvedl jeho mluvčí a připomněl, že „podněcování k násilí je trestné“.

Stanice uvedla, že moderátor chtěl být „hravý“ a že se posluchačům omlouvá. „Naprosto neodhadl načasování a kontext svého vyjádření, které tak bylo nepřijatelné,“ uvedla stanice vysílající ve vlámštině.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útok na Fica byl motivován politicky, tvrdí ministři Kaliňák a Eštok

Tagy:
policie krimi Robert Fico výhružky prezident Srbsko střelba Aleksandr Vučič