Útok na Fica byl motivován politicky, tvrdí ministři Kaliňák a Eštok. Premiér bojuje o život

Ministři obrany a vnitra Robert Kaliňák a Matúš Šutaj Eštok

Tisková konference o stavu Roberta Fica

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je po atentátu kritický, jeho operace trvá dlouhé hodiny. Na tiskové konferenci to oznámili ministři obrany a vnitra Robert Kaliňák a Matúš Šutaj Eštok. Podle politiků byl útok na Fica motivován politicky a premiér je stále v ohrožení života.

Slovensko podle ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka posílí v reakci na útok na ministerského předsedu ochranu politiků, i těch opozičních, a také médií. „Fico je stále v ohrožení života. Jediné, co mohu otevřeně říci, je, že atentát byl politicky motivovaný a pachatel se k němu rozhodl po prezidentských volbách,“ řekl. Střelec zaútočil na Fica v Handlové po výjezdním zasedání vlády.

ČTĚTE TAKÉ: Vzal zbraň a šel spáchat atentát na Roberta Fica. Kdo střílel na slovenského premiéra?

Podobně hovořil i ministr obrany Robert Kaliňák. „Těžko se hledají slova, protože s tím Slovensko ještě nebylo konfrontováno. Musíme ale říci, aby se tato nenávist zastavila,“ řekl Kaliňák.

Robert Fico byl ještě ve 20:00 stále na operačním sále. „Utrpěl velmi vážné polytrauma po několika zásazích. Jeho stav je velmi vážný. Všichni se za něj modlíme. Všichni vkládáme naši důvěru do rukou ošetřujícího personálu,“ řekl ministr obrany.

Další informace o zdravotním stavu podle Kaliňáka budou následovat až po operačním zákroku. „Je to velmi komplikované,“ dodal.

Šutaj Eštok doplnil, že těsně před tiskovou konferencí jim lékaři sdělili, že pacientův stav je kritický. Oba ministři se s novináři setkali v banskobystrické Fakultní nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta. Tam byl odpoledne Fico letecky dopraven z Handlové, kde se atentát odehrál.

Tagy: