Ficova ochranka pochybila v přípravě, míní expert. Upozornil na detaily ze záběrů střelby

Jednatel a majitel bezpečnostní společnosti Shield Tech Viktor Pilař Nikolajev

Bezpečnostní expert popsal okamžiky před střelbou na Fica

Ochranka slovenského premiéra Roberta Fica pochybila v přípravě, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS jednatel a majitel bezpečnostní společnosti Shield Tech Viktor Pilař Nikolajev. Zmínil například, že strážci byli od Fica příliš daleko. Podle něj je na místě při takových akcích zvážit i použití bezpečnostních prvků, jako je například neprůstřelná vesta. Celý rozhovor si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Ve středu kolem půl třetí odpoledne došlo k pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Pachatelem má být 71letý Juraj Cintula, který na Fica vypálil zřejmě pět ran z bezprostřední blízkosti. Premiérova ochranka nedokázala útoku zabránit. Podle jednatele a majitele bezpečnostní společnosti Shield Tech Viktora Pilaře Nikolajeva ochranka pochybila v přípravě. „V době, kdy jsou sociální sítě a klient se setkává s lidmi, musí být bezpečnostní postupy trochu jiné než byly doposud. Domnívám se, že k pochybení došlo,“ řekl Pilař Nikolajev ve vysílání CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Pohodový starší pán, užíval si důchod. Sousedé vyprávějí o podezřelém z atentátu na Fica

Na záběrech z útoku je vidět, že Robert Fico kráčí se svými bodyguardy k lidem. „Strážci jsou za ním ve velkém počtu, ale není jimi obklopen. Nikdo nebyl v těsné blízkosti veřejnosti,“ popsal Pilař Nikolajev. Důležité je podle něj monitorovat osoby v davu. „Lidí tam nebylo hodně, to není tak, že by tam byl dvoutisícový dav. Je třeba vytipovávat podezřelé osoby, které by mohly být nebezpečné,“ dodal.

Při útoku bylo vypáleno pětkrát, přičemž tři střely měly Fica zasáhnout. „Dle mého názoru měli strážci reagovat rychleji. Primární účel strážce je zastavit nebo odklonit nebezpečí od klienta, byť by to spočívalo v tom, že se sám dá mezi klienta a zbraň,“ sdělil Pilař Nikolajev. Dodal, že to členové ochranky měli udělat, jelikož je to jejich práce. „Je to ale záležitost výcviku,“ podotkl.

Expert zdůraznil, že premiér Fico patří ke klientům s vysokým rizikem nebezpečí. „Musíte počítat s přípravou a možná i použitím neprůstřelné vesty jak pro strážce, tak pro klienta,“ řekl Pilař Nikolajev.

Celý rozhovor s bezpečnostním expertem popisující záběry z útoku na Roberta Fica vteřinu po vteřině si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Tagy: