Pohodový starší pán, užíval si důchod. Sousedé vyprávějí o podezřelém z atentátu na Fica

Střelec zadržený po střelbě na Roberta Fica 15. května 2024

Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen

Nesdílím politiku vlády premiéra Roberta Fica (Směr-SD), popsal na záběrech kolujících po internetu svůj záměr Juraj Cintula, který je podezřelý z pokusu o atentát na slovenského předsedu vlády. Podle sousedů šlo o příjemného staršího pána, který si s manželkou užíval důchod. Své politické názory prý nijak výrazně nevyjadřoval. Z činu byl šokovaný i jeho syn, který nezaznamenal žádné náznaky, že by zadržený takový čin plánoval. Se svědectvím přišel web Nový Čas.

Sousedé a známí podezřelého Cintuly, který má pocházet z města Levice, nedokážou pochopit, proč se k tak radikálnímu kroku rozhodl. „Byl to příjemný muž důchodového věku. Nikdy jsem na něm nepozoroval náznaky podezřelého chování. Jenže těžko poznáte, co se člověku honí hlavou,“ cituje web Nový Čas domovníka bytovky, kde zadržený údajně bydlí.

K TÉMATU: Pět výstřelů a rychlý zásah ochranky. Video ukazuje detaily atentátu na premiéra Fica

Manželský pár působil klidně a často se procházel po okolí. Cintulova žena měla dříve působit jako pedagožka na gymnáziu. „O jeho práci v soukromé bezpečnostní službě jsem nevěděl, ale mám povědomí o jeho vydaných básnických sbírkách,“ sdělil domovník.

K ostřejší výměně názorů prý došlo pouze v jednom případě. „Jednou jsme se dostali na téma, na němž jsme se rozhodně neshodli. Zastával jsem se politiky Sovětského svazu, zatímco on byl proti. Nešlo ale o nic, co by mělo vyústit v konflikt. Já jsem vyjádřil svůj postoj, on zase svůj a rozloučili jsme se,“ pronesl.

Podobně podezřelého z atentátu vnímal i jiný soused: „Když jsme se dali do hovoru, nikdy jsme se nebavili o politice. Šlo o klidného a pohodového člověka,“ popsal.

Šokován byl i syn zadrženého atentátníka. „Nemám nejmenší tušení, co můj otec zamýšlel, co plánoval, proč se to stalo,“ uvedl. Na otázku, jaký měl ke slovenskému premiérovi vztah, odpověděl: „Řeknu vám to takhle – nevolil ho. To je vše, co k tomu mohu říci.“ Podle informací CNN Prima NEWS odvezli policisté ke středečnímu večeru k výslechu manželku podezřelého.

Fico byl v pondělí postřelen, když po výjezdním zasedání kabinetu ve městě Handlová vyšel na náměstí mezi občany.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útok na Fica byl motivován politicky, tvrdí ministři Kaliňák a Eštok

Tagy: