Film Krajan bude bojovat o studentského Oscara. Snímek z písecké FAMO se dostal do finále

Krátkometrážní dobové drama Krajan režiséra Pavla Sýkory a Viktora Horáka se dostalo do finálového výběru americké Akademie filmového umění a věd, známé jako studentský Oscar. Letos je Krajan jediným zástupcem České republiky a historicky prvním hraným snímkem z Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku (FAMO), který se probojoval do této prestižní soutěže. Byl vybrán z celkem 2 683 přihlášených filmů a postoupil do finálové sedmičky. Film z písecké FAMO se na podzim utká o zlatého plešouna společně s filmy z Německa, Británie, Polska, Itálie a USA.

Dvacetipětiminutovému historickému dramatu herecky dominuje herecký bard Jiří Štěpnička a Pavel Batěk. Ve vedlejší roli se představí Martin Hlubocký. Krajan je absolventským magisterským filmem, který režíroval Pavel Sýkora a Viktor Horák podle scénáře Petra Pelecha. Sýkora na filmu pracoval také jako kameraman. Za hudbu je zodpovědný Jakub Zajíc a za střih Lukáš Skalník.

ČTĚTE TAKÉ: Rodina se rozloučila s Delonem. Očima člověka rentgenoval, vzpomínal na legendu Trávníček

Krajan se odehrává během silvestrovského večera roku 1944, kdy se uprostřed sněhové vánice v chatě odstřihnuté od civilizace setkávají dva muži – vdovec Petr Bernát a důstojník SS Konrad Neumann. „Jediné, co oba muže spojuje, je jejich sudetský původ. Zpočátku se jejich konverzace točí okolo všedních témat, ale s blížící se půlnocí začínají řešit hlubší a palčivější otázky. Odkrývá se tragická minulost a je jasné, že pro Bernáta a Neumanna bude dnešní noc osudová,“ uvádí synopse.

Pamatuji si to naprosto přesně, říká spolurežisér a kameraman Pavel Sýkora. „Nápad na tento film jsem dostal 24. února 2022. V den, kdy ruská vojska překročila ukrajinské hranice,“ vzpomíná na první myšlenku na svůj absolventský film. „Film se sice odehrává během II. světové války, ale znatelně odkazuje na aktuální dění,“ říká Sýkora.

Hlavní téma: sudetská otázka

Snímek se zaobírá především „sudetskou otázkou“ a vztahy mezi Němci a Čechy v období 2. světové války. Nikdy nehynoucí téma, zda Sudety patří Německé říši nebo k Čechám, je katalyzátorem postupně gradujícího napětí.

„Krajan pojednává o osobním selhání a nenávisti, která číhá v každém z nás, ale nedokážeme ji ventilovat do té doby, kdy pověstná poslední kapka způsobí povodeň,“ říká spolurežisér Viktor Horák. Dodává, že ne všechny na první pohled „zlé“ postavy musí být záporné. „Náš důstojník SS se ukazuje v trochu jiném, odlišném světle. Nechtěli jsme, aby byl jenom antagonistou. Přestože může působit jako vetřelec a násilník, tak je Bernátovi de facto rovnocenný,“ přibližuje Horák.

„Bylo to po dlouhé době, co jsem točil se studenty a musím říct, že jsem byl velmi spokojen,“ říká herec Jiří Štěpnička, který ztvárnil ústřední postavu filmu. „Kolegové z filmové akademie byli vstřícní, profesionální a výsledný film se také povedl.“

Pavel Batěk uvedl, že film Krajan je pro něj takovým „fokusem na jednu kostičku“ z mozaiky nesčetných hrůz nacismu. „S klukama (a mám na mysli i Jiřího Štěpničku) byla práce skvělá, jen sužovaná velkou zimou a únavou při nočních natáčeních. Ve výsledku ale zbývají na natáčení jen ty hezké vzpomínky,“ zavzpomínal na natáčení Pavel Batěk.

„Při psaní scénáře bylo největší výzvou samotné téma sudetské otázky – snažit se zachytit všechny aspekty tohoto historicky a politicky komplexního tématu, a přitom vytvořit srozumitelný a poutavý děj,“ říká scenárista Petr Pelech. „Věřím, že náš film nabízí divákům silný příběh, který v nich bude rezonovat,“ dodává Pelech.

Studenti písecké „filmovky“ natáčeli čtyři dny v březnu 2023 ve skanzenu Chanovice na Plzeňsku. Náročné podmínky, co se týče zimy a prostředí skanzenu, dopomohly k tomu, aby filmaři přiblížili atmosféru silvestrovského večera roku 1944. Film Krajan finančně podpořil Plzeňský kraj, Městský obvod Plzeň 6 Litice, obec Dolní Kalná a další. Premiéru si odbyl v březnu 2024 v pražském kině Dlabačov v rámci festivalu FAMOSFÉRA. Aktuálně snímek putuje po festivalech a 20. září bude promítán na festivalu Finále Plzeň. Mimo jiné získal Cenu za nejlepší film do třiceti let na pražském festivalu FOFR.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Strach i pocit viny. Taylor Swiftová poprvé promluvila o zrušených koncertech ve Vídni

Tagy:
2. světová válka Oscar Sudety SS kultura Pavel Batěk FAMO film Krajan Pavel Sýkora Viktor Horák Jiří Štěpnička