Vaše dítě je postižené moc, nebo naopak málo. Rodiče upozorňují na problém u speciálních škol

Česko trápí nedostatek škol pro mentálně postižené.

Problémy kolem péče o autisty

Speciální základní škola pro žáky s mentálním postižením se ve středu po opravách otevřela v Praze-Michli. Může ji navštěvovat 80 žáků. Až polovina míst je určena pro děti s poruchou autistického spektra. Podle jejího ředitele je ale po celé republice podobných zařízení málo. Ministerstvo školství redakci CNN Prima NEWS sdělilo, že touto problematikou se zabývají zřizovatelé škol, tedy obce a kraje.

Martina má šestiletého syna, u kterého se autismus projevil v roce a půl. Školu hledala dlouho dopředu. „Ze speciálního pedagogického centra jsem měla doporučení na několik škol. Mnoho jsem jich zkoušela, ale ne pro všechny jsme byli vhodnými kandidáty. Vy dostanete nějaký seznam a ten seznam se vám během času zúží, protože vaše dítě něčím nevyhovuje – buď je málo postižené, nebo naopak hodně postižené,“ vysvětlila redakci CNN Prima NEWS Martina.

Podobně je na tom i Dana s patnáctiletou dcerou Evou. „Jsme na takovém rozcestí, takže zvažujeme nějaký praktický učební obor. V současné chvíli už sháním kontakty, obvolávám, snažím se Evičku dostat do pořadníku, protože to není jednoduché. Ony tyto služby mají dlouhodobě plno, takže vím, že to bude běh na delší trať,“ uvedla smířeně Evina maminka.

ČTĚTE TAKÉ: Autistický den hrdosti: Porucha v Česku postihne každé 54. dítě, léčba neexistuje

„Největší problém, který u nás máme, je u dětí, které končí školní docházku a nemají se potom kam dál dostat,“ sdělila CNN Prima NEWS zástupkyně ředitele MŠ a ZŠ speciální Diakonie Lucie Horáková.

Téměř zdvojnásobení kapacity školy na 80 žáků se středním a těžkým mentálním postižením a těžkou formou autismu stále nepokryje potřeby rodin s těmito dětmi v Praze a okolí. Což potvrzuje i ředitel MŠ a ZČ speciální Diakonie Milan Černý: „Poptávka po místech ve školách vyřešená není, není ani ve školkách. My jsme letos vlastně ani nepřijímali děti do školky, protože by se nám sem nevešly.“

Podle ředitele by situaci celorepublikově mělo vyřešit ministerstvo školství. To na dotaz CNN Prima NEWS ohledně navyšování kapacit odpovědělo, že je to věcí obcí a krajů jako zřizovatelů škol.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Autistů v Česku dramaticky přibývá. Chybějí lékaři i odborná centra, zoufají si rodiče

Tagy:
postižení školství autismus Praha-Michle speciální pedagogické centrum nedostatečná kapacita