Formule ujely spravedlnosti, řidiči před soudem neskončí. Dvojí metr, stěžuje si expert

Formule na českých silnicích

Z jízdy formulí po pražském okruhu se nikdo zpovídat nebude

Už je to definitivní. Z jízdy formulí po pražském okruhu se nikdo zpovídat nebude. Státní zastupitelství totiž zamítlo stížnost zaslanou mužem, který na neznámé řidiče podal trestní oznámení.

Po pražském okruhu jely dokonce dva monoposty, už dřív mnoho koňských sil jelo tryskem i po dálnici D4. Formule ale logicky nemá na českých silnicích co dělat. Karoserie má příliš ostré hrany, na voze nejsou vyhovující pneumatiky ani blinkry. Policisté však již dříve případ odložili.

ČTĚTE TAKÉ: KVÍZ: Může 17letý řidič jezdit i mimo Česko? Vyzkoušejte si nové otázky v autoškolách

„Případ jsme odložili, neboť se nám nepodařilo ztotožnit řidiče, který v inkriminovaný čas monopost formule řídil,“ uvedla mluvčí Policie ČR Violeta Siřišťová.

Toto rozhodnutí rozohnilo majitele autoškoly a popularizátora dopravních předpisů Pavla Greinera. „Tohle je nejhorší dno našich právních systémů, že se měří dvojím metrem. Jednou to musí skončit. Mně asi nepřísluší hodnotit práci policie, jak konala nebo nekonala, ale normálnímu řidiči, když něco takového udělá, vezmou na místě řidičák. Ale těmto to prochází, což je nespravedlivé vůči všem slušným řidičům,“ uvedl.

Přitom by pro policisty nemuselo být tak těžké zjistit, kdo byl pilotem alespoň jedné z formulí. Stačila chvilka na internetu, aby se zjevil její vlastník. Žlutá formule se totiž vyskytuje v jednom z videí z přehlídky aut a zmíněno je i jméno jejího řidiče.

Pilotovi žlutého monopostu redakce CNN Prima NEWS napsala zprávu, na kterou neodpověděl.

Odložení případu ze židle nadzvedlo i muže, který podal trestní oznámení a stížnost proti postupu policistů na státním zastupitelství. To ji ale zamítlo, policisté prý jednali správně. „Státní zástupkyně shodně s policejním orgánem dospěla k závěru, že v posuzované věci nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu,“ informovala státní zástupkyně Eliška Adamíková.

Za jízdu formulí po okruhu tak definitivně nikdo před soudem neskončí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hromadná nehoda čtyř aut uzavřela D11 z Prahy. Kusy zdemolovaných vozů se rozlétly po vozovce

Tagy: